Život bez obmedzení

Pre všetkých
s potravinovou intoleranciou

BLOG 24 | #24: Ako by mal vyzerať nákupný zoznam alergika na mlieko?

Intolerancia na mlieko patrí medzi prvé potravinové alergie, ktoré sa môžu u človeka vyskytnúť a naplno prejaviť. Je za ňu zodpovedný alergén bielkovinovej povahy, ktorý poznáme ako mliečnu bielkovinu. Hoci tento typ neznášanlivosti vekom ustupuje, nie je vylúčené, že sa „ozve“ v inom období nášho života. Za všetko môže genetika, náš imunitný systém a samozrejme životný štýl.

Alergia na kazeín v mlieku vyhasína menej často. Lekárska prax „hovorí“ o 60-tich percentách prípadov do 3- tieho roku života dieťaťa. Pozitívnejšiu prognózu má alergia na bielkoviny syrovátky, ktorá „sa stratí“ u 90 až 95 percent pacientov. Dieťa začne časom spomínané bielkoviny tolerovať, čo mu zase umožní jeho imunitný systém v tráviacom trakte, ktorý rokmi vyzrieva. Keďže mlieko obsahuje 30 rôznych bielkovín, podľa rád odborníčky Zuzany Abbafyovej z ambulancie klinickej imunológie a alergológie IMULINE, je dôležité ich v prípade podozrenia na intoleranciu roztestovať.

Testy boli pozitívne, pacient však po vypití mlieka zdravotné problémy nemá

Odborne sa tento jav nazýva senzibilizácia. V prípade, že si pacient vypočul diagnózu alergia na bielkovinu kravského mlieka, avšak zdravotne sa po jeho vypití necíti horšie, nie je nutné, aby ho okamžite vylúčil z jedálnička a skúšal nezmyselné mliečne diéty.

Rady od skutočných odborníkov sú nad zlato

Podľa slov doktorky Zuzany Abbafyovej výsledok laboratórnych testov diagnózu nerobí. Ľudia totiž stále častejšie absolvujú potrebné vyšetrenia na rôzne potraviny práve v laboratóriách a v lekárňach. Ešte prekvapivejšie je, že dávajú na odporúčania televíznych reklám niektorých poisťovní, ktoré ich nabádajú, aby sa nechali bezplatne otestovať bez návštevy lekára (špecialistu). Nie je to šťastné riešenie. Jednak dehonestuje prácu skutočných odborníkov, jednak si potom ľudia nevedia výsledky správne interpretovať.

Kde všade sa tá potvora skrýva?

Označenia bielkoviny kravského mlieka v potravinových výrobkoch sú veľmi rôzne. Najčastejšie sa stretávame s názvom mlieko (sušené, kondenzované, odstredené), podmaslie, tvaroch, syr či puding. O čosi menej jednoznačné sú pomenovania ako syrovátka, kazeín, kazeinát, proteínové hydrolyzáty, laktalbumín, laktoferín. Zriedkavé nie sú ani anglické označenia ako curd, whey, whey protein, hydrolysate a mnohé iné.

Navyše, bielkovinu kravského mlieka môžu obsahovať aj nemliečne produkty. Pozor si treba dať na údeniny, hot dogy, krémy, karamely, nugáty, probiotiká či margaríny.

V škole nás učia, že bez vápnika to nejde

Čo v prípade, že nemôžem konzumovať mlieko, pretože mi spôsobuje zdravotné problémy? Ako si nahradím vápnik, ktorý obsahuje? Odpoveď znie: Najdôležitejším zdrojom „kalcia“ sú ryby. Doplniť si ho však vieme aj ovocím (citrus, figa, melón, papája...) a zeleninou (rebarbora, špenát, paradajky, kapusta, brokolica, zelené fazuľky...). Nápomocné vedia byť aj strukoviny, ďalej mak, sezam, mandlechia semienka. Treba však zdôrazniť, že ak má byť vápnik dostatočne využitý, potrebujeme si zabezpečiť aj dostatočný prísun fosforu, horčíka vitamínu D.

Vápnik je však možné nahradiť nielen stravou, ale aj preparátmi z lekárne. Veľmi vhodné sú napríklad prípravky, ktoré obsahujú vitamín D. Aj v tomto prípade však platí, že všetkého veľa škodí. Nadmerné a dlhé užívanie môže spôsobiť zdravotné ťažkosti. Často sa prejavia v podobe zápchy, ale aj tvorbou obličkových a žlčníkových kameňov.

Kraj | 18. 09. 2020

Zoznam blogov

Zoznam podcastov