Život bez obmedzení

Pre všetkých
s potravinovou intoleranciou

BLOG 92 | #92: Naozaj si vínom pripíjame na zdravie?

Kto by nepoznal latinský výrok: IN VINO VERITAS? A kto by nevedel, že znamená: VO VÍNE JE PRAVDA?

Náuka, ktorá sa na vedeckej úrovni zaoberá vínom, od pestovania vinnej révy (vinohradníctvom) až po výrobu samotného nápoja (vinárstvom), sa nazýva enológia. Vinič je považovaný za najvýznamnejšiu plodinu, pričom takmer 60 % plochy naprieč svetom zaberajú európske vinice.

Slovo víno pochádza z latinského výrazu vinum. Tento alkoholický nápoj vzniká alkoholovým kvasením vylisovanej šťavy z plodov viniča (hrozna). Klasifikovať ho môžeme podľa rôznych kritérií.

Je si z čoho vyb(e)rať! *
Vzhľadom na obsah zvyškového cukru poznáme suché, polosuché, polosladké a sladké víno, pričom najmenej sa ho nachádza v suchom, najviac v sladkom (víne).

Na mladé, zrelé a archívne ho delíme podľa jeho charakteristiky. Zatiaľ čo mladé sa vyznačuje sviežosťou a konzumuje sa najneskôr do konca kalendárneho roka, v ktorom prebehol zber, zrelé je na vrchole kvality, pripravené na stáčanie do fľaše alebo vyzreté vo fľaši. A napokon archívne víno, ktoré sa dostáva na spotrebiteľský trh najskôr 3 roky po zbere.

Delenie na stolové a fortifikované víno je dané obsahom alkoholu, pričom stolové ho má v tomto smere 9 až 14 %, fortifikované 17 až 22 %.

Kto siahne po organickom (bio) víne, ten očakáva, že nebude obsahovať syntetické pesticídy, hnojivá a iné „neželané“ látky, ktoré sú nežiaduce pre ľudské zdravie aj životné prostredie. V čom sa však líši od „tradičného“ vína? Vypočujte si v príslušnom podcaste s pánom doktorom Petrom Minárikom.

Posvieťme si na jeho vnútro!

Základnou zložkou vína je voda, ktorá pochádza výlučne z hrozna. Nachádzajú sa v ňom tiež sacharidy, respektíve zvyškový alebo pridaný cukor, vďaka čomu má víno sladkú chuť. Cukry sú veľmi dôležité pri fermentácii vína kvasinkami, pretože ich výsledným produktom je alkohol (etanol) a oxid uhličitý. Alkohol robí z vína jeden z najhygienickejších nápojov. Sú v ňom prítomné aj organické, minerálne látky (najmä draslík, sodík, vápnik, horčík, meď, mangán a železo) a polyfenoly (so žiaducimi biologickými vlastnosťami) a prchavé látky. Platí tiež, že červené víno obsahuje viac antioxidantov ako biele.

A teda, pripíjame si ním na zdravie?

Jednoznačná odpoveď neexistuje. Treba si však uvedomiť, že víno je alkohol a alkohol je silný karcinogén. Ako sa píše v knihe Potravinová pyramída (rok vydania 2021), za rizikovú dávku sa považuje 40 gramov alkoholu denne u mužov a 20 gramov u žien. Nadmerná konzumácia alkoholu môže viesť k rôznym zdravotným komplikáciám.

Čo nám hrozí, ak nevieme odolať alkoholu? Aká je odporúčaná teplota podávaného vína? Prečo pred ním ne/uprednostiť burčiak? Aké plusy a mínusy má šumivé víno? Odpovede na tieto a ďalšie otázky sa dozviete v príslušnom podcaste s odborným pohľadom od pána doktora Petra Minárika!


*Viac sa dočítate v knihe Potravinová gramotnosť, rok vydania 2021, 3. diel.

Kraj | 03. 10. 2023

Zoznam blogov

Zoznam podcastov