Život bez obmedzení

Pre všetkých
s potravinovou intoleranciou

BLOG 93 | #93: Mäso z lesa: HUBY na tanieri ako nízkoenergetická potravina s množstvom benefitov!

Huby vraj rastú najmä po daždi, hoci podľa odborníkov na ich „zber“ treba po výdatnom lejaku počkať aspoň týždeň, aby si vášnivý hubár prišiel na svoje! 😉 Dostupné údaje prezrádzajú, že naprieč svetom existuje viac ako 250-tisíc rôznych druhov hríbov.

Slovo HUBA pochádza z latinského výrazu FUNGI, s ktorým sa často stretávame najmä vo svete gastronómie, avšak rovnakým názvom sa označuje aj celá ríša húb. Veda, ktorá sa touto ríšou zaoberá, sa volá mykológia.

Zatiaľ čo v minulosti boli huby považované za rastliny, dnes patria do samostatnej „ríše“. Na ich rast (na rozdiel od rastlín) nie je „potrebné“ svetlo, respektíve nezohráva takú dôležitú úlohu. Ako sa píše v knihe Potravinová pyramída (rok vydania 2021), huby a rovnako baktérie plnia funkciu rozkrádačov. Prevádzajú totiž organické látky vytvorené rastlinami späť na anorganické, aby ich rastliny mohlo opäť využívať.

Prítomnosť húb na Zemi je nezastupiteľná, na druhej strane, môžu byť aj mimoriadne škodlivé, dokonca toxické pre človeka a ničivé pre stromy a drevo. Najširšie uplatnenie si našli v potravinárskom a farmaceutickom priemysle.

Ak ide o „ľudskú stravu“, huby sú nielen pochutinou, ale aj korenín a nemožno im uprieť ani ich výživovú (nutričnú) hodnotu. Vtedy ich delíme na:

  • Jedlé
  • Nejedlé
  • Jedovaté
  • Liečivé

zdrojom bielkovín (bohatším ako zelenina), minerálnych látok (najmä draslík, dusík, síru, fosfor, horčík, železo, sodík a vápnik) aj vlákniny. Keďže neobsahujú veľa tuku, majú nízku energetickú hodnotu, čo je vítaný benefit najmä počas redukčnej diéty. Podstatnú časť huby tvorí voda, v niektorých druhoch sa pohybuje až na úrovni viac ako 90 %. Zvyšok predstavuje sušina.

Hríbové plusy a mínusy!

  • Huby môžu obsahovať až stokrát viac selénu ako zelené rastliny,
  • Selén v hubách má protirakovinové účinky,
  • Huby dokážu absorbovať (aj toxické) látky z okolia (napríklad ortuť a olovo), preto ich netreba zbierať v oblastiach blízko priemyselných podnikov, tepelných elektrární či pri ceste,
  • Nestráviteľný chitín, ktorý huby obsahujú, podporuje peristaltiku čriev a vonné látky zase tvorbu slín a žalúdočných štiav, čím prospievajú tráveniu,
  • Bielkoviny v hubách sú ťažšie stráviteľné a preto nevhodné ako súčasť stravy pre ľudí s ochorením obličiek,
  • Huby sú výživnejšie ako zelenina a majú schopnosť vyvolať pocit sýtosti.

Viac si o ich benefitoch, správnom skladovaní a spracovaní môžete vypočuť v príslušnom podcaste s pánom doktorom Petrom Minárikom.

Ďalšia z mnohých slovenských ľudových múdrostí hovorí, že Peter a Pavol sejú huby. Tieto mená nájdeme v kalendári pri dátume 29-ty jún, keď sa „neoficiálne“ začína hubárska sezóna. Končí sa „v dušičkovom období“, teda na prelome októbra a novembra. Štatisticky najviac hubových úlovkov si však vraj z lesa nosíme v septembri.

Kraj | 24. 10. 2023

Zoznam blogov

Zoznam podcastov