Život bez obmedzení

Pre všetkých
s potravinovou intoleranciou

BLOG 79 | #79: Ikona medzi nápojmi, ktorá ovládla svet! Všetko, čo ste chceli vedieť o káve!

„Káva vonia ako čerstvo pomleté nebo!“ (Jessi Lane Adams)

Hneď po vode je káva najpopulárnejším nápojom, hoci sa názory na jej konzumáciu naprieč svetom rôznia. Je považovaná za jednu z najstarších poľnohospodárskych plodín. V minulosti sa používala ako liek a dostupná bol len v lekárňach, dnes jej prislúcha status spoločenského nápoja, ktorý si doprajeme niekoľkokrát do dňa. Ročne jej tak spotrebujeme 7 miliónov ton(1)!

Jej obľúbenosť podčiarkuje fakt, že si rok čo rok prvého októbra pripomíname Medzinárodný deň kávy. Sviatok má pôvod v Rakúsku, vznikol v roku 2006 a jeho cieľom je upozorniť na benefity tohto nápoja.

Kávové zrná poznali ľudia pravdepodobne už v roku 550 pred naším letopočtom. Ich skutočný pôvod je však prisudzovaný východnej Afrike. V 18-tom storočí bolo pestovanie kávy výsadou Arabov, neskôr sa rozšírilo do Indie, Indonézie a Južnej Ameriky (predovšetkým do Kolumbie, Venezuely a Brazílie). Keď vďaka obchodovaniu prenikla aj na európsky kontinent, kvôli svojej vysokej cene bola spočiatku pre „obyčajných ľudí“ nedostupná.

Áno, Slováci sú národ kávičkárov!
Pritom, až dve tretiny kávy vypijeme počas dňa v práci, čo je dôvod, prečo sa na pracoviskách dlhodobo buduje kultúra „kávového servisu“. V roku 2022 sme podľa dostupných štatistík(2) skonzumovali na osobu v priemere 2,8 kilogramu kávy.

Čo „v tej“ káve (vlastne) je?

Chemické zloženie kávy je závislé od druhu kávovníka, z ktorého pochádzajú kávové zrná. Približne však obsahuje 10 až 15 % proteínov, rovnaké množstvo tukov, 6 až 12 % sacharidov, 0,3 až 2,8 % kofeínu a 9 až 12 % vody. V káve sa však nachádza aj vláknina, sú v nej aj triesloviny a organické kyseliny.

Zaujímavé čítanie k šálke kávy! 😊

  • Káva, to sú vlastne upravené semená plodov kávovníka,
  • podľa pôvodu delíme kávu na americkú, ázijskú a kávu z Oceánie,
  • jej najväčším svetovým producentom je „dnes“ Brazília, Vietnam, Indonézia, Kolumbia, Guatemala, Mexiko, Angola, Etiópia, India a Pobrežie Slonoviny,
  • dva najvýznamnejšie druhy kávy predstavuje ARABIKAROBUSTA, pričom Robusta obsahuje viac kofeínu,
  • praženie kávových zŕn ovplyvňuje farbu aj chuť kávy,
  • najlepšiu arómu má káva, ktorá je pripravená z čerstvej mletej kávy,
  • vzhľadom na to, že kofeín nemá žiadnu chuť, rozdiel medzi kávou, ktorá ho obsahuje a tou, ktorá je bezkofeínová, prakticky neexistuje,
  • smrteľná dávka kofeínu je cca 10 gramov,
  • podľa platných predpisov platných v EÚ nesmie káva obsahovať viac ako 3 %-tá kofeínu,
  • káva má preukázateľne pozitívny vplyv na náladu a psychický stav človeka,
  • ako sa píše v knihe Potravinová gramotnosť (rok vydania 2021), s myšlienkou variť mletú praženú kávu vo vode prišli Arabi,
  • varenie v kanvici predstavuje najstarší spôsob prípravy kávy,
  • pitie rozpustnej instantnej kávy sa rozšírilo počas 2. svetovej vojny a „zlatý vek“ zažilo v 80-tych rokoch,
  • dlhoročné vedecké štúdie potvrdzujú, že pravidelné pitie kávy zmierňuje prejavy depresie a (preukázateľne) znižuje riziko samovrážd,
  • káva je nápoj, ktorý podporuje krátkodobú aj dlhodobú pamäť a skracuje reakčný čas,
  • aj tehotné ženy si môžu dopriať kávu, v primeranom množstve (do 200 miligramov kofeínu denne) totiž nepredstavuje riziko ani pre budúcu mamičku, ani pre plod,
  • na dojčiace ženy nemá káva s kofeínom žiadny negatívny vplyv.

„Dokonca aj zlá káva je lepšia ako žiadna káva!“ (David Lynch)

(1) ... podľa údajov FAO, The Food and Agriculture Organization
(2) Štatistický úrad SR, rok 2022

Kraj | 07. 03. 2023

Zoznam blogov

Zoznam podcastov