Život bez obmedzení

Pre všetkých
s potravinovou intoleranciou

BLOG 80 | #80: Nápoj, na ktorý je takmer vždy správny čas!

Dať si čaj, je vždy dobrý nápad!

Čaj. Jeden z najkonzumovanejších nápojov na svete. Hovorí sa, že sa dá pripraviť na toľko spôsobov, koľko žije na svete kultúr. Odkiaľ sa vzal?

Jedna z mnohých legiend spomína meno čínskeho cisára menom Šen-nung. Žil pred 5-tisíc rokmi a vyznal sa nielen do obrábania pôdy, ale aj do rastlín, ktoré používal ako liečivá. Počas toho, ako sa raz takmer priotrávil, sa rozhodol, že si na chvíľu oddýchne pod stromom. V ruke držal pohár s horúcou vodou, keď mu do neho zrazu spadli lístky s príjemnou vôňou. Cisár „nápoj“ vypil a boj o život prežil. A takto nejako sa zrodil príbeh o liečivej sile čajovníka. Šen-nung je dodnes považovaný za Boha čínskej bylinnej medicíny.

Akokoľvek, prvé hodnoverné zmienky o tom, že ľudia pili čaj, pochádzajú z 3-tieho storočia nášho letopočtu z Číny. S veľkou pravdepodobnosťou sa však konzumoval ešte oveľa skôr, už v 3-ťom storočí pred naším letopočtom.

Ako sa píše v knihe Potravinová pyramída (rok vydania 2021), popularita čaju nabrala v Číne „na obrátkach“ od 4-teho do 8-meho storočia. Pestovanie čajovníka bolo prísne kontrolované, dokonca sa zaviedlo pravidlo, že s čajovými listami môžu manipulovať len mladé ženy, u ktorých sa verilo v ich čistotu. Tie mali prísny zákaz jesť cesnak, cibuľu alebo používať silné korenie, aby zápach z končekov prstov vzácne čajové listy nekontaminoval.

Ak ide o Európu, dnes je najväčším konzumentom čaju Anglicko a Rusko. Najväčším producentom čaju na svete je „dnes“ Čína, najväčším vývozcom však India. Čína totiž 80 % vypestované čaju skonzumuje.

Pravý čaj je vyrobený z rastliny známej ako Čajovník čínsky, teda Camellia sinensis. „Nepravé“ čaje nevznikajú lúhovaním čajových lístkov. Na rozdelenie čaju podľa farby má vplyv oxidácia a fermentácia – dva dôležité chemické procesy.

Naozaj máme na výber!

Na trhu je dlhodobo dostupný zelený, čierny a biely čaj, ochutený, bylinný, ovocný a instantný čaj.

Čaj obsahuje približne 130 chemických látok. Jeho farbu, vôňu a chuť ovplyvňujú najviac triesloviny, ktoré upokojujú žalúdok a črevá. Kofeín v čaji podporuje myslenie a schopnosť sústrediť sa.

Všetko, čo chcete vedieť o čaji!

  • V 17-tom storočí sa predával v lekárňach ako liečivý nápoj, ktorý predpisovali len lekári,
  • dnes už status liečiva nemá, sú mu však prisudzované mnohé pozitívne účinky,
  • bez mlieka, cukru alebo medu neobsahuje žiadne kalórie,
  • aby získal charakteristickú vôňu a chuť, ale nezhorkol, stačí ho lúhovať 2 až 3 minúty,
  • „silnejší“ a farebnejší čaj nezískame dlhším lúhovaním, ale pridaním ďalšieho vrecúška,
  • čaj je pochutina, hoci sú mu pripisované antioxidačné účinky a protizápalové účinky,
  • zelený čaj spomaľuje starnutie,
  • čajové lístky obsahujú viac kofeínu ako kávové bôby, ale v nápoji je to naopak,
  • na prípravu čaju je najlepšia mäkká voda a vopred zohriata šálka,
  • čaj dochucujeme až po jeho uvarení, nie pred ani počas,
  • medom (ho) sladíme až keď je vlažný, príliš horúca voda zbaví medu jeho prospešných látok,
  • lyžička do šálky s čajom nepatrí, treba ju vybrať hneď po zamiešaní,
  • čaj organizmus neodvodňuje, napriek tomu, že obsahuje kofeín,
  • patinu, ktorá vznikne v čajovej kanvici, nie je nutné odstrániť a už vôbec nie saponátom, stačí ju pred každým použitím vypláchnuť horúcou vodou.

Pozitívne účinky pitia čaju na organizmus sú nesporné. Zlepšuje imunitu, zmierňuje bolesti hlavy, znižuje krvný tlak, zlepšuje trávenie, upokojuje myseľ, vie zahriať aj osviežiť.

Kraj | 17. 03. 2023

Zoznam blogov

Zoznam podcastov