Život bez obmedzení

Pre všetkých
s potravinovou intoleranciou

BLOG 63 | #63: All inclusive dovolenka, keď som na redukčnej diéte? Áno, ale ... !

Existuje veľa faktorov a nástrah, ktoré môžu negatívne ovplyvniť to, ako človek zvládne redukčnú diétu a celkovo nový životný štýl v súvislosti so stravovaním.

Jedlo z reštaurácie, strava zo závodnej jedálne, oslavy, návštevy, dovolenky či služobné cesty - to všetko dokáže preveriť našu pevnú vôľu!

Lebo, ako hovoril novinár Doug Larson: „Priemerná dĺžka života by rástla míľovými krokmi, keby zelenina voňala rovnako dobre ako slanina!“

A preto treba dať na cenné a osvedčené rady odborníkov:

  • Pri návšteve reštaurácie sa riaďte pravidlom ZDRAVÉHO TANIERA, ktorého polovicu by mala tvoriť zelenina a ovocie,
  • Vyberajte si polievky nezahustené múkou,
  • V rámci rýchleho občerstvenia si zvoľte zdravšiu alternatívu, teda šalát s jogurtovým dresingom,
  • Zdravšia bageta by mala obsahovať chudé mäso z hydiny alebo chudé hovädzie mäso a veľa zeleniny,
  • Pri redukčnej diéte je lepšie voliť POLOVIČNÉ PORCIE,
  • Vyhýbať sa treba predovšetkým vyprážaným jedlám, jedlám grilovaným na otvorenom ohni, majonéze, omáčkam s vysokým obsahom tuku a škrobu, ale aj kečupu,
  • Natrénujte si slušné odmietnutie ponúknutého jedla,
  • Vyhýbajte sa stretnutiam s ľuďmi, ktorí vás v redukcii nadváhy nepodporujú,
  • Alkohol si doprajte len výnimočne,
  • Ak chcete používať dochucovadlá, siahnite po jogurtovom dresingu, olivovom oleji, prípadne po citrónovej (octovej) zálievke do šalátov,
  • Zacvičte si aj počas služobnej cesty, napríklad vo forme behu v skorých ranných hodinách,
  • Na „all inclusive“ dovolenku choďte len v prípade, ak ste si istí, že zvládnete odolať širokej ponuke chutných jedál,
  • Za žiadnych okolností sa neprejedajte,
  • Vyhľadávajte spoločnosť ľudí, ktorí žijú aktívne a majú zdravú životosprávu,

Čo a koľko toho „môžem“ denne zjesť?

  • 400 až 500 gramov ZELENINY,
  • 150 až 300 gramov OVOCIA,
  • 200 až 300 gramov MLIEČNYCH VÝROBKOV (odtučnených, nízkotučných alebo polotučných)
  • 40 gramov SYRA,
  • 100 až 200 gramov RÝB, HYDINOVÉHO MÄSA alebo CHUDEJ ŠUNKY,
  • 1 VAJCE,
  • 2 až 3 kusy PEČIVA,
  • 30 gramov ORECHOV,
  • 1 čajovú lyžicu RASTLINNÉHO OLEJA,
  • 1/2 AVOKÁDA, 4 až 5 kuso OLÍV,
  • 2,5 až 3 litre TEKUTÍN (vody, nesladeného čaju, minerálky)

Špeciálnou kategóriou sú v súvislosti s redukčnou diétou a zdravým životným štýlom SLADKOSTI. Napriek tomu, že božsky chutia, obsahujú príliš veľa cukru a tuku. Ani v tomto prípade však netreba hádzať flintu do žita. Existujú totiž zdravšie alternatívy sladkostí - napríklad horká, 80 a viac - percentná čokoláda, doma rozmixované zmrznuté ovocie, zamrznutý nízkotučný jogurt či sušienky z celozrnnej múky. Nič zo spomenutého však nie je vhodné jedávať pravidelne, respektíve každý deň.

Kraj | 03. 06. 2022

Zoznam blogov

Zoznam podcastov