Život bez obmedzení

Pre všetkých
s potravinovou intoleranciou

BLOG 28 | #28: Exotické ovocie(nielen) na vianočnom stole, ktoré môže vyvolať alergiu

Podľa prieskumov sú Slováci, čo sa ovocia týka, milovníkmi najmä jahôd, banánov, jabĺk, hrozna čučoriedok. Napriek tomu, že ide ozdravé potraviny, ich konzumáciu nám môže skomplikovať ovocná alergia. V našich zemepisných šírkach vyskytuje predovšetkým alergia na jablko. Výnimkou však nie je ani exotické ovocie, ktoré si na tanier servírujeme celoročne.

Keď (nám) exotika nerobí dobre!

Alergizovať môže akékoľvek ovocie. Veľmi častá je však intolerancia na broskyňu, čerešňu, banán alebo kiwi. Alergia na broskyňu sa v Európe vyskytuje dokonca častejšie ako na jablko. Prítomná je najmä v južných krajinách v oblasti Stredomoria. Väčšinou sa prejaví u brezových alergikov, ale aj izolovane u človeka, ktorý predtým nereagoval na žiadne pele. Za „nepríjemnosti“ je v jej prípade zodpovedná bielkovina nazývaná „lipid transfer protein“, ktorá je odolná voči varu aj voči tráviacim enzýmom.

Čerešňa patrí do čeľade ružovitých rastlín (podobne ako jablko). Tento typ alergie sa pomerne často vyskytuje u pacientov s peľovou alergiou. Klasická alergia na jahody sa vyskytuje veľmi zriedkavo. Zväčša ide o jej falošný prejav. U malých detí napríklad v podobe vyrážky, ktorú sprevádza svrbenie kože (najmä na tvári, rukách a nohách).

Banánová alergia nie je v našich končinách až taká častá. Sprevádza ju takzvaný syndróm ovocného latexu, čo znamená, že človeka môže potrápiť aj avokádo, kiwi, orech, gaštan, figa či melón. U niektorých ľudí sa zvykne prejaviť viac neznášanlivosť na proteíny v banánoch (než „typická“ alergia). Alergia na vyššie spomínaný latex je charakteristická najmä pre zdravotníkov (z chirurgických odborov), ktorí v práci často používajú gumené rukavice. Čím zrelší banán, tým viac alergénov obsahuje. Prezretý môže byť dokonca príčinou migrény.

„Chlpaté“ kiwi patrí (spolu s jablkom a broskyňou) medzi tri najčastejšie alergizujúce ovocia. V súčasnosti ho najviac produkuje Nový Zéland. Kiwi obsahuje viacero alergénov.

Pozor si treba dať aj na mango, ktoré patrí do „jednej rodiny“ s pistáciami a kešu orieškami. Pôvodom je z Indie, odkiaľ sa rozšírilo do Afriky a Južnej Ameriky. Na mango môžu cez skrížené alergény reagovať peľoví alergici,a le tiež ľudia pôvodne alergickí na latex. Tento typ intolerancie sa vyskytuje aj u pacientov intolerantných na zeler a burinu (palinu).

Čerstvé alebo sušené ?

Sušené figy majú podľa odborníčky Zuzany Abaffyovej až o 90 % nižšiu alergicitu (ako čerstvé). Na výrobu sušeného ovocia sa však používa oxid syričitý, ktorý môže spôsobovať zdravotné problémy. Patrí dokonca medzi 14 alergénnych potravín, ktoré musia stravovacie zariadenia uvádzať na svojich jedálnych lístkoch.

Pár slov na záver:

• Výskyt alergie na ovocie ovplyvňujú geografickými aj klimatické podmienky
• Alergiana ovocie vekom stúpa (rovnako aj riziko prvej alergickej reakcie)
• Počet ovocných alergikov pribúda (kvôli smogu, mrazu, suchu, uskladňovaniu)
• Niektorí alergici nemusia reagovať na ovocie, ktoré si odtrhli zo stromu, ale reagujú len na kupované
• Alergicitu na ovocie negatívne ovplyvňujú aj lieky na zníženie kyslosti žalúdka

Kraj | 16. 12. 2020

Zoznam blogov

Zoznam podcastov