Život bez obmedzení

Pre všetkých
s potravinovou intoleranciou

BLOG 40 | #40: Začína sa obdobie letných grilovačiek. TREBA SA BÁŤ ÚDENÍN?

Áno alebo vôbec nie? A ak áno, ako často a v akom množstve si ich môžeme dopriať? Niektoré zdroje totiž tvrdia, že údeniny a údené výrobky sú pre naše zdravie rovnako nebezpečné ako fajčenie či pitie alkoholu.

Salámy, klobásky, slaninka, párky či šunka. Obľúbená súčasť slovenského jedálnička celoročne, a ešte o čosi viac počas letných grilovačiek či vo vianočnom období. Ako vieme, ide o výrobky, ktoré sú spracované metódou údenia, fermentáciou, pridávaním (často) veľkého množstva soli alebo rôznych konzervantov, aby sa jednak predĺžila ich trvanlivosť, ale tiež dosiahla špecifická chuť.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) však na základe výsledkov 800 štúdií z celého sveta (2015) presvedčivo vyhlásila, že červené mäso a údeniny môžu byť príčinou vzniku zhubného nádoru (menovite rakoviny hrubého čreva a konečníka). Už pri konzumácii 50-tich gramov,čo sú cca dva plátky slaniny alebo jeden malý hot dog, sa toto riziko zvyšuje o 18 percent. O spomínané prieskumy sa opiera aj odborník na zdravý životný štýl, pán doktor Peter Minárik, ktorý však dodáva, že ide o prípady, keď človek konzumuje červené mäso a údeniny pravidelne. „Vždy je to o množstve a frekvencii.“

Znamená to, že údeniny sú, čo sa negatívneho pôsobenia na zdravie týka, na rovnakej úrovni ako pravidelné fajčenie cigariet či pitie alkoholu?

Toto tvrdenie pán doktor Peter Minárik vyvracia. Údenín sa podľa jeho slov netreba báť, pretože rozhodne nie sú takými rizikovými potravinami ako cigarety a alkohol. Ľudia, ktorí jedia veľa (nadbytok) údenín majú 2-krát väčšie riziko rakoviny ako tí, ktorí ich konzumujú minimálne alebo vôbec. Avšak! Fajčenie zvyšuje riziko vzniku rakoviny až 20-násobne.

Čo všetko sa teda skrýva pod pojmom „údenina“?
Hovädzie, bravčové, občasne aj hydinové mäso spracované údením, solením, pridávaním chemických konzervantov a zosilňovačov chuti.

A červené mäso?

Tento pojem zahŕňa hovädzinu, bravčovinu, jahňacie a kozie mäso z domácich zvierat (nie hydina ani ryby). Má však aj nutričné pozitíva, keďže obsahuje kompletné bielkoviny, vitamíny skupiny B, železo aj zinok. Jeho veľkým mínusom je však takzvané hemové železo.

Čo s tým? Musíme sa červeného mäsa vzdať?

Nie, nemusíme, ale! Týždenne by sme si mali dopriať maximálne 500 gramov (cca 70 gramov denne) a úplne sa vyhýbať údeninám. Je absolútne vhodné ich nahradiť výrobkami z hydiny alebo rýb.

Kraj | 08. 06. 2021

Zoznam blogov

Zoznam podcastov