Život bez obmedzení

Pre všetkých
s potravinovou intoleranciou

BLOG 03 | #3: Ako odhaliť a ako žiť s laktózovou intoleranciou?

Mlieko a mliečne výrobky sú bohatým zdrojom živín, ktoré by mali byť súčasťou zdravého stravovania. Pre množstvo ľudí je však laktóza obsiahnutá v mlieku problémom. Intoleranciou laktózy trpí až 70% populácie. Je táto zdravotná komplikácia životu nebezpečná? Ako ju odhaliť a ako s ňou žiť? Sieť domácich potravín KRAJ vám v rámci projektu Život bez obmedzení prináša odpovede na otázky, ktoré vám pomôžu lepšie žiť.

Mnoho ľudí ani netuší, čo to tá laktóza je. Laktóza je mliečny cukor, ktorý sa vyskytuje v mlieku všetkých cicavcov. Základom každého materského mlieka je laktóza a bielkovina. Laktóza sa vyskytuje v každom mlieku, záleží len na tom, koľko jej je v danom mlieku. Napríklad kravské mlieko obsahuje v jednom litri 50 g laktózy. Laktózová intolerancia je teda neznášanlivosť laktózy ako takej.

Kde sa vzala

Laktózu začali ľudia konzumovať spolu s mliekom asi pred 10-tisíc rokmi, keď sa udomácnil chov dobytka. Tým sa vyvinula aj tolerancia na prijímanie mlieka. „Laktózová intolerancia sa vyvíjala v podstate s tým, ako sa vyvíjal človek. V oblasti, kde sa laktóza konzumovala a konzumuje menej, tam je aj intolerancia ďaleko vyššia,“ vysvetľuje doktor Vladislav Abaffy, ktorý je odborným garantom projektu Život bez obmedzení.

Intoleranciu ovplyvňuje geografia

Podľa štatistík intoleranciou na laktózu trpí len 5 % Angličanov, naopak až 100% Číňanov, africké kmene majú okolo 80-90% intoleranciu. „Súvisí to s demestifikáciou hovädzieho dobytka v minulosti a s druhom dobytka, ktorý sa choval. V Anglicku je starší dobytok, tam sa intolerancia vyskytuje menej, pretože viac ľudí bolo závislých od kravského mlieka. Rovnako je to aj pri severských krajinách. V Švédsku a Fínsku je intolerancia nižšia, pretože tí ľudia boli vo výžive závislí od kravského mlieka a intolerancia sa tým pádom nevytvárala. Iné je to v krajinách Strednej Európy, kde sa laktózová intolerancia vytvára. Ťažko odhadnúť, koľko asi ľudí trpí. Zhruba sa to odhaduje na 15 – 20 %,“ doplnil lekár.

Rôzne druhy intolerancie

Intolerancia laktózy má 3 formy. Sú to primárna, sekundárna a vrodená. Rozdiel medzi nimi je dobre rozpoznateľný. „Vrodená, geneticky získaná forma neumožňuje tráviť laktózu už od kojeneckého veku. Zbadáte to tým, že kojenec neprospieva, alebo po prijatí mlieka zvracia a má príznaky intolerancie. Tam je vada v genetickom kóde, ktorý neumožňuje tvoriť enzým, ktorý laktózu odbúrava,“ vysvetlil Abaffy. Primárna forma je bežná v našej geografickej šírke. „Postupne sa vyvíja znížená tolerancia až nakoniec je tá tolerancia na mlieko nulová,“ doplnil lekár. Sekundárna forma vzniká dôsledkom iných ochorení. „Sú to buď infekčné, toxické ochorenia, alebo Crohnova choroba, ktoré druhotne vytvárajú intoleranciu laktózy,“ tvrdí.

Intoleranciu prezradia príznaky

Laktózová intolerancia sa prejavuje hneď po konzumácií zhruba do 2 až 2,5 hodiny. „Je to nevoľnosť, bolesti brucha, kŕče, niekedy zvracanie, môže byť nadúvanie, plynatosť, tzv. prelievanie brušného obsahu, ktoré je počuť ako škvŕkanie. Pri ignorácií týchto príznakov sa môže intolerancia viazať a prehlbovať a pribudnú ďalšie príznaky ako kožné príznaky, dýchacie ťažkosti, u žien tiež gynekologické problémy,“ vymenoval odborník. Vždy je ale lepšie absolvovať vyšetrenia, aby sa potvrdila alebo vyvrátila laktózová intolerancia. „Laktóza ako súčasť mlieka je dôležitá z toho hľadiska, že mlieko je jedným z faktorov našej výživy od kojeneckého veku až do dospelosti. Úplným vylúčením mlieka sa zbavíte problémov, ale na druhej strane sa zbavíte ja živín z mlieka. Ide hlavne o minerály, bielkoviny, či minerály. Vylúčiť celkom mlieko, keď sa nepotvrdí laktózová intolerancia nie je úplne správne,“ doplnil Abaffy.

Testovanie dychom ale aj krvou

To, či človek má, alebo nemá laktózovú intoleranciu sa dá zistiť dvomi spôsobmi. „Prvým je jednoduchý dychový test. Vypije sa určité množstvo laktózy a v dychu sa meria koncentrácia vodíka. Na základe toho sa odpočítava, či je alebo nie je prítomná laktózová intolerancia. Test je nenáročný, trvá zhruba 2 hodiny a vyhodnotenie je ihneď,“ vysvetlil lekár. Dôkaz laktózovej intolerancie sa robí aj z krvi. „Ten je trochu problematický, nakoľko človek sa vyhýba potravinám, ktoré mu robia zle a v takom prípade môže vyjsť falošne negatívny výsledok. To znamená, že výsledok je negatívny, ale intolerancia tam je,“ doplnil garant projektu Život bez obmedzení.

Ako vyzerá liečba

Človek by nemal výsledky testov zanedbávať. „Hoci laktózová intolerancia neohrozuje život, ale určite bude zhoršovať zdravotný stav človeka v budúcnosti. Môžu sa nabaľovať aj ďalšie príznaky, ako sú kožné problémy, dýchacie ťažkosti, bolesti kĺbov, šliach atď.,“ uviedol lekár. Na zlepšenie zdravotného stavu pomôže diéta a vylúčenie laktózy zo stravy. Dnes máme na výber širokú paletu bezláktozových výrobkov, či už mlieka, jogurtov, syrov. Horšie to môže byť v reštaurácií, kde vám ponúknu jedlo, ktoré obsahuje laktózu. „V takýchto prípadoch je dobré mať pri sebe tabletku, ktorá obsahuje enzým, ktorý vám chýba, to znamená laktázu. Pokiaľ sa táto tabletka užije tesne pred jedlom, dokáže chýbajúci enzým nahradiť,“ poznamenal doktor.

Stav sa môže zlepšiť

Ak nejde o vrodenú intoleranciu, je možné sa intolerancie zbaviť a vyliečiť. „Máme prípady, kedy sme u pacienta zistili, že má znovu tvorbu laktázy v tenkom čreve. Určite je to aj tým, že dodržiaval prísnu diétu. Ak by znovu začal užívať laktózu, neviem presne povedať, ako rýchlo by sa laktáza spotrebovala a zase by došlo k intolerancii. V tomto smere je lepšie mať diétu natrvalo,“ uzavrel Vladislav Abaffy.

Kraj | 15. 08. 2019

Zoznam blogov

Zoznam podcastov