Život bez obmedzení

Pre všetkých
s potravinovou intoleranciou

BLOG 17 | #17: Môže puberta za vznik intolerancie?

Potravinové intolerancie sa nevyhýbajú žiadnej vekovej kategórii. U starších detí, väčšinou v období puberty, dochádza k nárastu potravinových alergií a ich prejavy sú už podobné ako u dospelých. Môže byť intolerancia v období dospievania len prechodný stav, alebo je to diagnóza na celý život?

Potravinovými intoleranciami trpí čoraz viac ľudí a vyskytujú sa v každom veku bez rozdielu, od malých detí, cez dospievajúcich, dospelých, až po seniorov. „Najčastejší výskyt je v období 20 až 30 rokov, potom výskyt klesá,“ vysvetlil doktor Vladislav Abaffy zo súkromného zdravotníckeho centra Hippokrates, ktorý je odborným garantom projektu Život bez obmedzení, ktoré vám prináša sieť moderných slovenských potravín Kraj.

V puberte sa môžete zbaviť alergie

V období puberty, kedy telo prechádza mnohými zmenami a vyvíja sa, je potrebné dbať na zdravie a výživu adolescentov dvojnásobne. „Puberta je riadená hormonálnymi zmenami. Podľa posledných zistení je nástup puberty daný aj iným spôsobom a veľkú úlohu v tom má črevný mikrobióm. Narušenie črevnej flóry vedie k tomu, že u mladých ľudí puberta nastupuje v skoršom veku a skôr aj prechádza. V mikrobióme je teda niečo, čo nástup puberty urýchľuje,“ vysvetlil odborník.

Puberta a hormonálne zmeny v tele žiaľ nijakým spôsobom nevedia zlepšiť alebo zhoršiť priebeh potravinových intolerancií. Opačne je to ale s alergiami. „Alergie sa môžu počas puberty zlepšiť, ale aj zhoršiť. Poznáme veľa prípadov, keď deti mali alergie v detstve, ale v puberte uberali na sile a nakoniec sa úplne stratili. Pri intolerancii to je iné. Napríklad pri celiakii máte poruchu v génoch, ktorá znamená, že človek nie je schopný tráviť lepok, a to sa nedá vyriešiť nijakým spôsobom. Keď enzýmy na trávenie lepku chýbajú, to sa nezlepší žiadnym obdobím života,“ povedal Abaffy.

Baktérie, ktoré pomáhajú

Počas celého života sa v tele dejú rôzne zmeny. Tesne pred pôrodom má dieťa v tráviacom trakte sterilné prostredie. Po pôrode sa do tela dostane okolo 150 druhov baktérií, sú to väčšinou laktobacily a bifidobaktérie. Tie pôsobia pri vytváraní imunity a prvom trávení stravy. V troch rokoch života už črevný mikrobióm dostáva konečnú a stabilnú podobu. „Mení sa ale v období puberty, počas menštruácie, tehotenstva či po pôrode. Opäť sa zmení aj pri prechode do seniorského veku, kde ubúda väčšia časť baktérií,“ vysvetlil odborník.

Črevný mikrobióm riadi nielen imunitu, ale aj ďalšie veci v organizme, napríklad aj endokrinný systém. „Endokrinný systém je riadený mozgom a často sa hovorí o prepojení mozog-črevo. Zmeny črevného mikrobiómu sú spúšťačom intolerancie a tie potom vedú k hormonálnym zmenám,“ doplnil s tým, že hormonálne zmeny v puberte teda nie sú priamo spúšťačom intolerancie.

Najčastejšie intolerancie

Dospievajúci ľudia najčastejšie trpia laktózovou intoleranciou, nasleduje senzitivita na lepok a intolerancia na mliečnu bielkovinu. Tínedžeri by mali mať vyváženú stravu, aby znížili riziko vzniku intolerancie. „Vidíme zloženie terajšej stravy u tínedžerov, ktorí obľubujú fast foody. Kedysi boli na školách mliečne automaty, obedy sa varili z lokálnych potravín, dnes sú často pripravované z polotovarov. To všetko sú zmeny, ktoré mikrobióm dosť ťažko toleruje a následky sú také, ako vidíme. Význam mikrobiómu u adolescentov je veľmi veľký. Zmena, ktorá sa v črevnom mikrobióme počas puberty udeje, prichádza zvonka, čiže zo stravy, ktorú dospievajúci ľudia konzumujú,“ tvrdí lekár.

Pestrá vyvážená strava

Ak deti intoleranciu nemajú, sú zdravé a majú zdravý mikrobióm, ich strava by mala byť vyvážená a racionálna. „Mala by mať zachovaný pomer medzi cukrami, tukmi a bielkovinami. Dôležité sú aj proteíny pre rast organizmu, tuky sú dôležité pre vytváranie energie a cukrov by som odporúčal menej. Treba úplne vylúčiť sladké nápoje a fast food a orientovať sa na lokálne potraviny či sezónne potraviny,“ odporúča Abaffy.

Ak už deti majú diagnostikovanú intoleranciu na určité potraviny, tie musia zo stravy vylúčiť. „S odstupom roka až dvoch sa môže riziková potravina postupne skúšobne zavádzať do stravy,“ uviedol. Viaceré diagnózy, ktoré sú stanovené v období puberty, môžu byť údajne len prechodné a keď človek dospeje, zdravotný problém odíde. „Ak je intolerancia na určitú potravinu dokázaná, treba ju vylúčiť zo stravy a po určitom čase ju môžeme do stravy pridať. Pokiaľ sa začnú tvoriť enzýmy, tak potravina sa zaradí do jedálnička naspäť. Ak ale problémy pretrvávajú, potravinu musia zo stravy vylúčiť narvalo,“ uzavrel doktor Vladislav Abaffy, ktorý je odborným garantom projektu Život bez obmedzení.

Kraj | 12. 03. 2020

Zoznam blogov

Zoznam podcastov