Potravinová intolerancia alebo tiež neznášanlivosť je precitlivenosť organizmu na niektoré potraviny. Pri intolerancia je preto vhodné problémovú potravinu z jedálnička odstrániť a nahradiť iným variantom. Pri správnom dodržiavaní stravovania sa problémy zmiernia, dokonca až úplne zmiznú. Viete, ako na to?
Medzi najčastejšie netolerované potraviny u ľudí patria: kravské mlieko, obilniny, vaječný bielok, kukurica, ryža, morské plody, kvasnice a pod. Nie je to však koniec sveta a všetky tieto produkty sa dajú vymeniť za plnohodnotné náhrady, ktoré sú rovnako chutné a výživné. Navyše KRAJ už ponúka širokú paletu potravín pre ľudí s intoleranciou.
Kravské mlieko
Nachádza sa v: čokoláda, maslo, syr, smotana, jogurty, pečivo, šišky, sušienky, zmrzlina …
Alternatívy: ryžové, sójové mlieko, ovsené, pohánkové mlieko, kozie, ovčie mlieko, tofu …
Pšenica
Nachádza sa v: biela múka, celozrnná múka, kuskus, pšeničné otruby, pšeničné vločky, strúhanka, hamburgery, salámy, klobásy, šunka, špagety, pivo, čipsy …
Alternatívy: ryžová, pohánková, ražná múka, zmes zemiakov, kukurice, cestoviny z ryže, kukurice, pohánky, musli bez obsahu pšenice …
Vajcia
Nachádza sa v: koláče, palacinky, zákusky, majonézy, …
Alternatívy: na spojenie cesta - banány, cícerová alebo sójová múka, bešamelová omáčka, sójové mlieko, agar …