Život bez obmedzení

Pre všetkých
s potravinovou intoleranciou

BLOG 70 | #70: Čo je zdravšie? Pohár plnotučného mlieka alebo jablko?!

Ako raz povedal jeden srbský básnik, na palacinky potrebujeme mlieko, múku, vajíčka a ženu, ktorá nám ich bude chcieť urobiť. Zo všetkých spomenutých palacinkových ingrediencií je z hľadiska zdravej výživy a výživových hodnôt pre človeka rôzneho veku najdôležitejšie a najprínosnejšie práve mlieko. Medzi tri jeho hlavné druhy patrí v súčasnosti kravské, ovčie a kozie.

V konzumácii mlieka a výrobkov z neho by sme sa však mali zlepšiť. Ako uvádza stránka www.mlieko.sk, ročná spotreba mlieka a mliečnych výrobkov sa na Slovensku pohybuje na úrovni 163 kilogramov na osobu. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) pritom odporúča 220 kilogramov.

Niekoľko nutričných +!

Mlieko je tekutina, ktorú tvorí voda, plnohodnotné živočíšne bielkoviny, ľahko stráviteľný tuk, cenný mliečny cukor, vitamíny a minerálne látky. Čo sa nutričných zložiek týka, najdôležitejšie sú mliečne bielkoviny. Ich biologická hodnota je v tomto prípade najvyššia, v prospech organizmu sa využije až 98 % z nich. Navyše, obsahujú množstvo esenciálnych (nevyhnutných) aminokyselín, ktoré si ľudské telo nevie vyrobiť samo. Sú rovnako neoddeliteľnou súčasťou hormónov a enzýmov. Ich nedostatok by mohol spôsobiť poruchy rastu.

Najvýznamnejším mliečnym sacharidom je laktóza, významný zdroj energie. Tvorí ju glukóza a galaktóza, ktorá ovplyvňuje vývoj mozgu a nervových tkanív, reguluje telesnú teplotu a priaznivo vplýva na črevnú mikroflóru.

V jednom litri mlieka sa nachádza cca 30 až 40 gramov mliečneho (dobre vstrebateľného a ľahko stráviteľného) tuku. Predstavuje najbohatší zdroj vitamínu A, ale aj cenných esenciálnych mastných kyselín.

V mlieku sa nachádza až 14 minerálnych látok, predovšetkým však vápnik, fosfor, draslík, horčík, síra, sodík a chlór. Čo sa vápnika týka, jeho nenahraditeľným zdrojom v tele je práve mlieko a výrobky z neho. Okrem veľkého vplyvu na pohyb svalov, umožňuje zrážanie krvi a ovplyvňuje aj pohyb spermií, píše sa v knihe Potravinová a nutričná gramotnosť (2. diel, rok vydania 2021).

Mali by ste vedieť, že:

  • Mnohí dospelí ľudia (už) nemajú v zažívacom trakte enzým laktázu, sladké mlieko im preto prirodzene nechutí,
  • Dospelí a starší ľudia by mali konzumovať predovšetkým kyslomliečne výrobky a vyzreté syry,
  • Deti do 3-och rokov by zase nemali piť odtučnené, respektíve nízkotučné mlieko. Mlieko totiž obsahuje vitamíny A, D, E a K, ktoré sú rozpustné v tuku obsiahnutom v jeho plnotučnej verzii,
  • Vysoký obsah vápnika a fosforu v mlieku je dôležitý pre stavbu kostí a zubov, pri jeho nedostatku dochádza (najmä u žien) k osteoporóze, teda k rednutiu kostí,
  • Z mlieka a mliečnych výrobkov získava človek až 56 % vlastnej potreby vápnika,
  • Pri žalúdočných vredoch majú mliečne bielkoviny terapeutické účinky,
  • Zatiaľ čo plnotučné mlieko obsahuje najmenej 3,5 %-ta tuku, polotučné 1,5 až 1,8 %-ta, odtučnené najviac 0,5 %-ta,
  • Smotana do kávy obsahuje 10 až 12 % tuku a má niekoľkomesačnú trvanlivosť. Ak by obsahovala menej ako 10 % tuku, nesmela by byť označovaná ako smotana,
  • Ťažkosti s trávením mlieka, takzvaná laktózová intolerancia, sa týkajú cca 10 až 12 % populácie,
  • Trvanlivé mlieko neobsahuje prídavné látky, teda takzvané éčka,
  • Naopak, obsahuje selén, ktorý zlepšuje pleť a spomaľuje starnutie,
  • Čerstvé mlieko nie je zdravšie než trvanlivé,
  • Energetický obsah pohára polotučného mlieka sa rovná energetickému obsahu polovice jablka,
  • Kyslomliečne výrobky sú ľahšie stráviteľné ako mlieko samotné.

O význame mlieka a mliečnych výrobkov v našom jedálničku sme sa s pánom doktorom Petrom Minárikom, odborníkom na zdravý životný štýl, porozprávali aj v našom podcaste.

Kraj | 30. 09. 2022

Zoznam blogov

Zoznam podcastov