Život bez obmedzení

Pre všetkých
s potravinovou intoleranciou

BLOG 95 | #95: Óda na ryby, varovanie pred údeninami a všetky pre aj proti pečiva, zemiakov a ryže!

Opakovanie je matkou múdrosti a zopakovať si to, čo už možno vieme, len to ako fakt ignorujeme, nikdy nie je na škodu. Preto sa sme s pánom doktorom Petrom Minárikom, odborníkom na zdravý životný štýl, rozhodli – pripomenúť vám v nasledujúcich podcastoch „potravinové fakty“, ktoré si treba nadobro pamätať. V príslušnom blogu spomenieme „len“ niektoré z nich.

Väčšina ľudí, a to bohužiaľ nie je na pochvalu, (s)konzumuje počas života viac červeného mäsa a údenín (ako je vhodné). Výsledkom môžu byť nepríjemné zdravotné problémy, nevynímajúc rakovinu hrubého čreva a konečníka, cukrovku 2. typu či kardiovaskulárne ochorenia. Odborníci zdvíhajú varovný prst najmä v súvislosti s údeninami, v prípade ktorých sú ich odporúčania jasné: Jesť (ich) len výnimočne alebo vôbec. O to viac by mali byť pravidelnou súčasťou vyváženej stravy ryby, ale aj škrobové potraviny

5 užitočných informácií, ktoré by ste mali vedieť o RYBÁCH:

Ryby majú status jedných z najstarších konzumovaných potravín a popri cicavcoch a vtákoch sú tretím najvýznamnejším zdrojom mäsa.

V potravinovej pyramíde sú umiestnené na jej treťom poschodí, rovnako ako ostatné potraviny bohaté na bielkoviny (červené mäso, hydina, vajcia, strukoviny, mlieko a výrobky z neho a orechy).

Z pohľadu výživy je ryba nízkoenergetická potravina, ktorú tvorí voda, bielkoviny (obsahujúce všetky esenciálne aminokyseliny) a tuky.

Odborníci odporúčajú konzumovať ryby (bohaté na omega 3 a omega 6 mastné kyseliny) minimálne dvakrát týždenne, predovšetkým tučné morské ryby (losos, makrela, tuniak, sleď či sardinka).

Konzumácia rýb má viacero pozitívnych účinkov na zdravie. Pomáha udržiavať zdravú hmotnosť, zachov(áv)ať svalovú hmotu a priaznivo pôsobí na kardiovaskulárny systém.

6 vecí, ktoré ste (možno) nevedeli o MÄSE:

Mäso a hydina (kuracie, morčacie, kačacie a husacie mäso) sú súčasťou tretieho poschodia potravinovej pyramídy, ako dôležitý zdroj ľahko stráviteľných bielkovín a nezanedbateľný zdroj príjmu železa.

Ak ide o zdravý a vyvážený jedálniček, uprednostniť treba chudé mäso s nízkym obsahom tuku, ktoré sa zväčša nachádza v koži.

Všetky druhy mäsa z cicavcov sú považované červené mäso, keďže v porovnaní s rybami obsahujú viac myoglobínu. Medzi biele mäso zaraďujeme kuracie a morčacie (s výnimkou stehna), ale aj niektoré typy bravčového mäsa (napríklad panenka alebo karé).

Zatiaľ čo obsah tuku v mäse sa pohybuje na úrovni od 8 do 20 %, v slanine až 80 %.

Za bezpečný spôsob prípravy mäsa je považované restovanie, varenie, dusenie a pečenie. Vyprážať, údiť alebo grilovať mäso nie je vhodné.

Za týždeň by mal človek zjesť viac ako 350 – 500 gramov tepelne upraveného mäsa.

Fakty, ktoré sa vám zídu, keď príde reč na ŠKROBOVÉ POTRAVINY:
Škrobové potraviny nájdeme v toľko spomínanej potravinovej pyramíde na druhom poschodí, preto by mali byť prirodzenou súčasťou zdravého stravovania.

Medzi škrobové potraviny patria obilniny (chlieb, pečivo, pekárenské výrobky, cestoviny, cereálie a vločky), zemiaky a ryža.

Odborníci odporúčajú zamerať sa pri výbere na celozrnné obilné výrobky, keďže obsahujú viac vlákniny ako tie, ktoré sú vyrobené z (rafinovanej) bielej múky.

Denne je vhodné skonzumovať 3 až 5 porcií škrobových potravín (v prípade dospelých mužov a žien) a až 7 porcií (v prípade mladých ľudí, najmä aktívnych mužov).

Škrobová príloha by na tanieri nemala zabrať viac ako jednu jeho štvrtinu.

Viac užitočných informácií, vedecky podložených faktov a dôležitých údajov k spomenutým potravinám si môžete vypočuť v príslušnom podcaste!

Kraj | 27. 11. 2023

Zoznam blogov

Zoznam podcastov