Vegánstvo

Pre všetkých so zdravým životným štýlom

BLOG 03 | #3: Veľkonočné vegánske menu

Veľkonočné vegánske menu

Hoci je vegánstvo najmä o jednoduchých a dobre známych potravinách, ako sú strukoviny či obilniny, aj väčšina klasických obľúbených jedál sa dá pripraviť na vegánsky spôsob, teda bez použitia živočíšnych zložiek.
Najmä na sviatky sa môžme s chuťami trošku viac vyhrať a pripraviť si jarné dobroty v čisto rastlinnom prevedení.
Pripravili sme pre vás 4 jarné vegánske chody, ktoré sú vhodné aj pre ľudí s alergiami na mlieko alebo vajcia.

Dobrú chuť!

Predjedlo

BEZVAjíčková” nátierka

Ingrediencie:
2 balenia bieleho tofu (360g)
1 balenie Lunter sojakrému (100g) alebo 1 balenie Lunter bielej krémovej nátierky (110g)
2 PL horčice
1 PL rastlinného masla (napr. Rama - jednoducho rastlinná)
1-2 ČL mletej čiernej soli (dostupné v zdravých výživách)
1 ČL kurkumy
hrsť nasekanej pažítky

Postup:
Tofu zabalíme do čistej utierky a vyžmýkame z neho čo najviac vody. Potom ho premiestnime do misky, kde ho vidličkou rozdrvíme, aby sme sa zbavili väčších kusov. Následne k tofu pridáme sojakrém, horčicu, rastlinné maslo, čiernu soľ kvôli vajíčkovej chuti (začneme iba s 1 ČL), a kurkumu kvôli žltej farbe. Ochutnáme a prípadne pridáme viac čiernej soli. Nakoniec pridáme nasekanú pažítku. Servírujeme s čerstvým pečivom.

Čas prípravy: 10 minút
Náročnosť: nízka
Porcie: 4-5

Polievka

Jemný hráškový krém

Ingrediencie:
1 PL olivového oleja
1 menšia cibuľa
2 menšie zemiaky
350g mrazeného hrášku
½ ČL sušeného cesnaku
½ až 1 ČL soli
¼ ČL mletého čierneho korenia
500 ml zeleninového vývaru/vody
100 ml rastlinnej smotany

Postup:
Z 350g hrášku si dáme 50g bokom. Na olivovom oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme nakrájaný zemiak, 300g hrášku, sušený cesnak a trocha soli. Chvíľu restujeme a zalejeme vývarom. Varíme približne 20 minút. Polievku rozmixujeme dohladka tyčovým mixérom, pridáme smotanu, prípadne ešte trocha vody na doladenie konzistencie a necháme chvíľu prejsť varom. Ku koncu varenia pridáme zvyšný hrášok a dochutíme. Servírujeme zaliate trochou rastlinnej smotany a posypané petržlenovou vňaťou.

Čas prípravy: 30 minút
Náročnosť: nízka
Porcie: 2-3

Hlavný chod

Zeleninové fašírky s jarným zemiakovým šalátom

Ingrediencie:
Zemiakový šalát:
1kg zemiakov typu A
100g mrkvy
1 cibuľa
5 reďkoviek
250ml vegánskej majonézy
1 PL horčice
soľ

Fašírky:
2 cukety
1 stredne veľká mrkva
1 ČL soli
4 lyžice hladkej múky
8 lyžíc ovsených vločiek
1 ČL oregana
1 PL petržlenovej vňate

Postup:
Zemiaky a mrkvu uvaríme v šupke do mäkka a po vychladnutí ošúpeme a nakrájame. Cibuľu nakrájame nadrobno a sparíme vriacou vodou alebo jemne nasolíme, aby bola jemnejšia. K nakrájaným zemiakom a mrkve pridáme nakrájané reďkovky a cibuľu. Pridáme majonézu, horčicu, štipku soli a všetko spolu premiešame a odložíme do chladničky, nech sa chute prepoja.

Mrkvu a cukety nastrúhame najemno a posolíme, aby pustili vodu. Po pár minútach prebytočnú vodu vytlačíme a zlejeme. Pridáme múku, ovsené vločky, oregano, čierne korenie a nasekanú petržlenovú vňať. Zmes poriadne premiešame a prípadne dosypeme trocha múky, aby sa nám dali formovať fašírky. Fašírky vyprážame na tenkej vrstve oleja.

Čas prípravy: 2 hodiny
Náročnosť: stredná
Porcie: 4-6

Dezert

Mrkvové cupcakes s vanilkovým krémom

Ingrediencie:
Cupcakes:
220g hladkej múky
130g cukru
1 ČL kypriaceho prášku
½ ČL sódy bikarbóny
1 ČL škorice
220ml rastlinného mlieka
120ml oleja
100g najemno nastrúhanej mrkvy
1 ČL vanilkovej arómy
štipka soli

Vanilkový krém:
300ml rastlinného mlieka
1 vanilkový puding
3 PL kryštálového cukru
5 PL hustého kokosového mlieka z plechovky
2-3 PL práškového cukru

Postup:
Rúru si necháme vyhriať na 200 stupňov a kokosové mlieko dáme do chladničky, aby tuk mierne stuhol a oddelil sa od tekutiny. Vo väčšej miske si zmiešame múku, cukor, kypriaci prášok, sódu bikarbónu, štipku soli a škoricu. V inej miske spolu zmiešame rastlinné mlieko, olej a vanilkovú arómu. Sypkú zmes po častiach vmiešame do mokrej, pridáme nastrúhanú mrkvu, a jemne premiešame. Cestom plníme košíčky a pečieme 20-22 minút.

Kým cupcakes vychladnú, pripravíme si krém. Z rastlinného mlieka, vanilkového pudingu v prášku a cukru si uvaríme hustý puding a počkáme, kým vychladne na izbovú teplotu. Potom pomocou ručného mixéra vyšľaháme krémovú časť kokosového mlieka (bez zbytkovej vody) do hladkého krému, a po častiach k nemu zašľaháme aj puding. Ak chceme krém sladší, môžeme pridať trocha preosiateho práškového cukru. Hotový krém odložíme do chladničky.

Vychladnuté cupcakes zdobíme krémom a trochou strúhanej mrkvy.

Čas prípravy: 30 minút + 1 hodina chladnutie
Náročnosť: stredná
Porcie: 12


| 18. 03. 2020

Zoznam blogov