Veľkonočné vegánske menu
Hoci je vegánstvo najmä o jednoduchých a dobre známych potravinách, ako sú strukoviny či obilniny, aj väčšina klasických obľúbených jedál sa dá pripraviť na vegánsky spôsob, teda bez použitia živočíšnych zložiek.
Najmä na sviatky sa môžme s chuťami trošku viac vyhrať a pripraviť si jarné dobroty v čisto rastlinnom prevedení.
Pripravili sme pre vás 4 jarné vegánske chody, ktoré sú vhodné aj pre ľudí s alergiami na mlieko alebo vajcia.
Dobrú chuť!
Predjedlo
BEZVAjíčková” nátierka
Ingrediencie:
2 balenia bieleho tofu (360g)
1 balenie Lunter sojakrému (100g) alebo 1 balenie Lunter bielej krémovej nátierky (110g)
2 PL horčice
1 PL rastlinného masla (napr. Rama - jednoducho rastlinná)
1-2 ČL mletej čiernej soli (dostupné v zdravých výživách)
1 ČL kurkumy
hrsť nasekanej pažítky
Postup:
Tofu zabalíme do čistej utierky a vyžmýkame z neho čo najviac vody. Potom ho premiestnime do misky, kde ho vidličkou rozdrvíme, aby sme sa zbavili väčších kusov. Následne k tofu pridáme sojakrém, horčicu, rastlinné maslo, čiernu soľ kvôli vajíčkovej chuti (začneme iba s 1 ČL), a kurkumu kvôli žltej farbe. Ochutnáme a prípadne pridáme viac čiernej soli. Nakoniec pridáme nasekanú pažítku. Servírujeme s čerstvým pečivom.
Čas prípravy: 10 minút
Náročnosť: nízka
Porcie: 4-5
Polievka
Jemný hráškový krém
Ingrediencie:
1 PL olivového oleja
1 menšia cibuľa
2 menšie zemiaky
350g mrazeného hrášku
½ ČL sušeného cesnaku
½ až 1 ČL soli
¼ ČL mletého čierneho korenia
500 ml zeleninového vývaru/vody
100 ml rastlinnej smotany
Postup:
Z 350g hrášku si dáme 50g bokom. Na olivovom oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme nakrájaný zemiak, 300g hrášku, sušený cesnak a trocha soli. Chvíľu restujeme a zalejeme vývarom. Varíme približne 20 minút. Polievku rozmixujeme dohladka tyčovým mixérom, pridáme smotanu, prípadne ešte trocha vody na doladenie konzistencie a necháme chvíľu prejsť varom. Ku koncu varenia pridáme zvyšný hrášok a dochutíme. Servírujeme zaliate trochou rastlinnej smotany a posypané petržlenovou vňaťou.
Čas prípravy: 30 minút
Náročnosť: nízka
Porcie: 2-3
Hlavný chod
Zeleninové fašírky s jarným zemiakovým šalátom
Ingrediencie:
Zemiakový šalát:
1kg zemiakov typu A
100g mrkvy
1 cibuľa
5 reďkoviek
250ml vegánskej majonézy
1 PL horčice
soľ
Fašírky:
2 cukety
1 stredne veľká mrkva
1 ČL soli
4 lyžice hladkej múky
8 lyžíc ovsených vločiek
1 ČL oregana
1 PL petržlenovej vňate
Postup:
Zemiaky a mrkvu uvaríme v šupke do mäkka a po vychladnutí ošúpeme a nakrájame. Cibuľu nakrájame nadrobno a sparíme vriacou vodou alebo jemne nasolíme, aby bola jemnejšia. K nakrájaným zemiakom a mrkve pridáme nakrájané reďkovky a cibuľu. Pridáme majonézu, horčicu, štipku soli a všetko spolu premiešame a odložíme do chladničky, nech sa chute prepoja.
Mrkvu a cukety nastrúhame najemno a posolíme, aby pustili vodu. Po pár minútach prebytočnú vodu vytlačíme a zlejeme. Pridáme múku, ovsené vločky, oregano, čierne korenie a nasekanú petržlenovú vňať. Zmes poriadne premiešame a prípadne dosypeme trocha múky, aby sa nám dali formovať fašírky. Fašírky vyprážame na tenkej vrstve oleja.
Čas prípravy: 2 hodiny
Náročnosť: stredná
Porcie: 4-6
Dezert
Mrkvové cupcakes s vanilkovým krémom
Ingrediencie:
Cupcakes:
220g hladkej múky
130g cukru
1 ČL kypriaceho prášku
½ ČL sódy bikarbóny
1 ČL škorice
220ml rastlinného mlieka
120ml oleja
100g najemno nastrúhanej mrkvy
1 ČL vanilkovej arómy
štipka soli
Vanilkový krém:
300ml rastlinného mlieka
1 vanilkový puding
3 PL kryštálového cukru
5 PL hustého kokosového mlieka z plechovky
2-3 PL práškového cukru
Postup:
Rúru si necháme vyhriať na 200 stupňov a kokosové mlieko dáme do chladničky, aby tuk mierne stuhol a oddelil sa od tekutiny. Vo väčšej miske si zmiešame múku, cukor, kypriaci prášok, sódu bikarbónu, štipku soli a škoricu. V inej miske spolu zmiešame rastlinné mlieko, olej a vanilkovú arómu. Sypkú zmes po častiach vmiešame do mokrej, pridáme nastrúhanú mrkvu, a jemne premiešame. Cestom plníme košíčky a pečieme 20-22 minút.
Kým cupcakes vychladnú, pripravíme si krém. Z rastlinného mlieka, vanilkového pudingu v prášku a cukru si uvaríme hustý puding a počkáme, kým vychladne na izbovú teplotu. Potom pomocou ručného mixéra vyšľaháme krémovú časť kokosového mlieka (bez zbytkovej vody) do hladkého krému, a po častiach k nemu zašľaháme aj puding. Ak chceme krém sladší, môžeme pridať trocha preosiateho práškového cukru. Hotový krém odložíme do chladničky.
Vychladnuté cupcakes zdobíme krémom a trochou strúhanej mrkvy.
Čas prípravy: 30 minút + 1 hodina chladnutie
Náročnosť: stredná
Porcie: 12
Blog 12 | #12: Chutné vianočné menu na vegánsky spôsob
Jesť zdravo ,chutne a s ohľadom na životné prostredie sa dá aj počas vianočných sviatkov. Vegáni neostanú na Vianoce hladní len preto, že nekonzumujú živočíšne vý…
Blog 11 | #11: Je vegánstvo ekologickejšia forma stravovania?
Všetko, čo jeme, má za sebou ekologickú stopu. Spotrebované litre vody, vyprodukované skleníkové plyny, odlesnená poľnohospodárska pôda a ďalšie dopady na živ…
Blog 10 | #10: Je vegánska strava vhodná aj v tehotenstve, pri dojčení a pre deti?
Vegánska strava môže byť v dospelosti nielen plnohodnotná a zdravá, ale aj prinášať významné zdravotné prínosy. Ako je to však v iných obdobiach života? Je veg…
Blog 09 | #9: Chutné 4-chodové jesenné vegánske menu
Leto zamávalo na odchod, vystriedala ho jeseň. S novým ročným obdobím sa mení nielen počasie, ale aj naše chute. Prirodzene vyhľadávame sýtejšie a teplejšie je…
Blog 08 | #8: Vegánstvo a šport
Je vegánstvo vhodné pre športovcov? Vegánska strava si získava čoraz väčšiu popularitu aj u športovcov, medzi ktorými nájdeme nielen amatérov, ale aj olympijských…
Blog 07 | #7: Vegan náhrada potravín
Pri vegánstve je ideálne sústrediť sa práve na zaraďovanie nových potravín do stravy. Môžeme pritom vyskúšať úplne iné - nové pokrmy, no ak máme chuť na niečo tr…
Blog 06 | #6: Letné vegánske menu
Prichádzajúce leto láka nielen príjemným počasím, ale prináša potešenie aj pre naše chuťové bunky. Ľahké, no zároveň chutné jedlá, ktoré sa ideálne hodia k letu, si môž…
Blog 05 | #5: Vegánstvom k štíhlej línii
Kto váži menej - vegáni, vegetariáni či bežne sa stravujúci ľudia? A môže nám vegánska strava pomôcť pri chudnutí? Najväčšia štúdia porovnávajúca výskyt obezity u bežn…
Blog 04 | #4: Môže na vegánskej strave telu niečo chýbať?
Každý spôsob stravovania má svoje potenciálne riziká a vegánska strava nie je výnimkou. Ktoré živiny môžu na vegánskej strave chýbať a ako je na tom vegánstvo v po…
Blog 03 | #3: Veľkonočné vegánske menu
Veľkonočné vegánske menu Hoci je vegánstvo najmä o jednoduchých a dobre známych potravinách, ako sú strukoviny či obilniny, aj väčšina klasických obľúbených jed…
Blog 02 | #2: Ako si zostaviť vyvážený vegánsky jedálniček?
Rozhodli ste sa to s vegánstvom skúsiť? V dnešnom článku sa pozrieme na to, aké potraviny by vo vašej strave rozhodne nemali chýbať. V minulosti bola ideálne z…
Blog 01 | #1: Novoročné predsavzatie a celosvetový boom Veganuary
Prečo Veganuary? Pretože vegánsky v januári! Veganuary je celosvetová výzva, ktorá od roku 2014 inšpirovala viac než pol milióna ľudí v 178 krajinách, …
#12: Chutné vianočné menu na vegánsky spôsob
Počúvajte nás na Soundcloude
#11: Je vegánstvo ekologickejšia forma stravovania?
Počúvajte nás na Soundcloude
#10: Vegánstvo v tehotenstve – je nutné, aby budúca mamička začala jesť mäso?
Počúvajte nás na Soundcloude
#9: Chutné 4-chodové jesenné vegánske menu
Počúvajte nás na Soundcloude
#8: Vegánstvo a šport
Počúvajte nás na Soundcloude
#7: Vegan náhrada potravín
Počúvajte nás na Soundcloude
#6: Letné vegánske menu
Počúvajte nás na Soundcloude
#5: Vegánstvo: Vegánstvom k štíhlej línii
Počúvajte nás na Soundcloude
#4: Môže na vegánskej strave telu niečo chýbať?
Počúvajte nás na Soundcloude
#3: Veľkonočné vegánske menu
Počúvajte nás na Soundcloude
#2: Ako si zostaviť vyvážený vegánsky jedálniček?
Počúvajte nás na Soundcloude
#1: Vegánstvo: Novoročné predsavzatie a celosvetový boom Veganuary
Počúvajte nás na Soundcloude