Vegánstvo

Pre všetkých so zdravým životným štýlom

BLOG 10 | #10: Je vegánska strava vhodná aj v tehotenstve, pri dojčení a pre deti?

Vegánska strava môže byť v dospelosti nielen plnohodnotná a zdravá, ale aj prinášať významné zdravotné prínosy. Ako je to však v iných obdobiach života? Je vegánska strava vhodná a bezpečná aj napríklad v tehotenstve či pre deti?

V žiadnom inom životnom období nie je výživa dôležitejšia ako na začiatku nového života. Tehotenstvo, dojčenie a detstvo sú obdobia, kedy môže vegánska strava vyvolávať najväčšie obavy. Napriek tomu, množstvo výživových a lekárskych organizácií už dnes stravu bez živočíšnych produktov schvaľuje aj v týchto obdobiach. Už v roku 2003 vydali Americká akadémia výživy a dietetiky a Asociácia kanadských dietológov spoločné stanovisko, v ktorom uvádzajú že: „Správne zostavené vegánske a ďalšie vegetariánske formy stravovania sú vhodné pre všetky obdobia života, vrátane tehotenstva, dojčenia, batoľacieho veku, detstva a dospievania“. Podobné stanoviská vydali aj ďalšie organizácie, ako napríklad Americké ministerstvo zdravotníctva (NIH), Britská národná zdravotná služby (NHS), Asociácia austrálskych dietológov, či lekárska fakulta Harvardovej univerzity.

Proti tejto myšlienke sa naopak stavia Nemecká spoločnosť pre výživu (DGE) a to napriek tomu, že vychádza z rovnakých vedeckých poznatkov. Dôvodom je vitamín B12, ktorý sa v rastlinných potravinách takmer nevyskytuje apodľa DGE je tak vegánska strava neplnohodnotná. Dopĺňanie živín však v skutočnosti nie je už v dnešnej dobe ničím nezvyčajným ani pri bežnej strave. Nedostatok jódu vstrave sa napríklad dodnes rieši primárne jódovaním soli, tehotným ženám je prakticky bez výnimky predpisovaná kyselina listová (vitamín B9) a vitamín D sa v chladnejšej časti roka odporúča dopĺňať celej populácii, bez ohľadu na spôsob stravovania.

„Vitamín B12 neprodukujú rastliny ani zvieratá, ale mikróby, ktoré pokrývajú zem. V dnešnom sterilizovanom modernom svete je naša voda chlórovaná, aby sa zbavila všetkých baktérií. Preto už vo vode nenájdeme veľa vitamínu B12, avšak ani veľa cholery, čo je dobrá vec!“

Dr. Michael Greger, Nutritionfacts.org

Dôvod, prečo vitamín B12 chýba vo vegánskej strave, prekvapujúco nesúvisí primárne s rastlinnou stravou ako takou, ale s moderným prostredím, v ktorom žijeme. Vitamín B12 je totiž bakteriálneho pôvodu a v divokej prírode nemajú bylinožravce problém získať ho dostatok zvody či zo zvyškov pôdy na rastlinách. Naša pitná voda je však dnes hygienicky čistá a v modernom potravinárstve sú baktérie nežiadúce. Preto už dnes rastlinné potraviny vitamín B12 prakticky neobsahujú. Americká dietetická asociácia a ďalšie organizácie, ktoré vegánstvo v tehotenstve, pri dojčení a u detí schvaľujú, preto odporúčajú dopĺňanie vitamínu B12 spomocou výživových doplnkov ako neoddeliteľnú súčasť správne zostavenej vegánskej stravy. S takýmto postupom sa stotožňuje aj Nemecká spoločnosť pre výživu.

Každá strava má svoje riziká

Vegánsky je tak možné sa stravovať v každom veku. Dôležité však je venovať pozornosť správnemu zostaveniu stravy, predovšetkým v kritických fázach života. To sa však týka každého spôsobu stravovania a nastávajúce mamičky by sa za každých okolností mali informovať, aké má ich zvolený spôsob stravovania potenciálne riziká. Vegáni sú napríklad viac ohrození nedostatkom vitamínu B12 či železa, majú však naopak v priemere vyšší príjem kyseliny listovej, vitamínu C, vlákniny ahorčíka ako bežne sa stravujúci ľudia a naopak nižší príjem cholesterolu a nasýtených mastných kyselín, ktoré zvyšujú riziko srdcovo-cievnych ochorení. Vegánske mamičky majú tiež v priemere nižšie BMI a nižšie riziko cukrovky, čím sa znižuje tiež riziko, že budú nadváhou či cukrovkou postihnuté ich deti.

Čo jedia zdravé vegánske deti a ich mamy?

Strava v týchto dôležitých obdobiach ľudského života má svoje potenciálne riziká, či už sa rozhodneme konzumovať mäso alebo nie. Konkrétne pravidlá vegánskeho stravovania zhrnuli výskumníci Talianskej Vedeckej spoločnosti pre vegetariánsku výživu v prestížnom vedeckom žurnále Nutrients. Ako uvádzajú, základom zdravej výživy nastávajúcich a dojčiacich mamičiek a detí by mala byť pestrá zmes rastlinných potravín, zahŕňajúca celozrnné obilniny, strukoviny, zeleninu, ovocie, oriešky a semienka a tiež doplnok vitamínu B12. Základom stravy dojčiat do šiestich mesiacov je v ideálnom prípade materské mlieko. Ak dojčenie nie je možné, je potrebné použiť schválené náhrady materského mlieka na báze rastlinných bielkovín. Tieto náhrady sú špeciálne pripravené pre pokrytie základných výživových potrieb dojčiat a nie je možné ich nahradiť žiadnou doma pripravenou alternatívou.

„Rovnako ako všetky cicavce, aj ľudská matka produkuje mlieko výlučne za účelom výživy svojho dieťaťa. Pre vegánske mamičky a ich deti teda neexistuje žiadny morálny rozpor v dojčení“

PETA (organizácia Ľudia pre etické zaobchádzanie so zvieratami)

Od šiesteho mesiaca sa k materskému mlieku postupne pridávajú ďalšie potraviny rovnako ako pribežne sa stravujúcich deťoch. Na rozdiel od dospelých potrebujú deti menej vlákninyaich rast si vyžaduje veľa bielkovín a energie. Vláknina je výlučne rastlinného pôvodu, preto je u detí do dvoch rokov vhodné zaraďovať okrem celistvých rastlinných potravín tiež rastlinné spracované produkty, ktoré majú výrazne menej vlákniny. Ide napríklad o necelozrnné obilniny,panenský ľanový či olivový olej a ako zdroje bielkovín tiež tofu, sójové mlieko a sójové jogurty. Tofu a obohatené rastlinné mlieka majú navyše aj vápnik a plnohodnotne tak nahradia mliečne produkty. Strukoviny a oriešky sú zasa zdrojmi bielkovín, zinku a železa, ktoré bežne sa stravujúce deti získavajú z mäsa. Je preto dôležité tieto potraviny začať zaraďovať skoro a často, strukoviny od 6. až 7. mesiaca a oriešky a semienka vo forme masiel pridávaných do kaší od 10. mesiaca. Ľanový a olivový olej a neskôr aj mleté oriešky a semienka sú vo vegánskej strave zdrojmi esenciálnych omega 3 a 6 mastných kyselín.

Odkiaľ berú deti vitamín B12?

Pri dojčení získava dieťa dostatok vitamínu B12 z materského mlieka. To však platí iba vtedy, ak prijíma dostatok tohto vitamínu jeho matka. Výskumy navyše naznačujú, že vitamín B12 v materskom mlieku pochádza primárne zaktuálnej stravy a výživových doplnkov mamičky. Spoliehať sa na zásoby v organizme z minulosti preto nie je vhodné a pravidelné dopĺňanie vitamínu B12 počas celého tehotenstva a pri dojčení je dôležitým predpokladom pre zdravý vývin dieťaťa. So zaraďovaním príkrmov je potom dôležité začať s dopĺňaním vitamínu B12 aj u dieťaťa. Všetky deti amamičky, vegánky či nie, by mali tiež v chladnejšej časti roka doplňovať aj vitamín D. Podrobné dávkovanie vitamínu B12 a ďalšie praktické rady nájdete v brožúre pre nastávajúce matky a ich deti, ktorú vydala Slovenská vegánska spoločnosť. Pre tipy na jedlá bez mäsa a veľa užitočných informácií odporúčame napríklad knihy o materstve Dr. Bukovského.

Vďaka práci vedcov a výživových odborníkov máme už dnes podrobné návody, ako správne zostaviť vegánsku stravu pre ľudí vkaždom veku a počet vegánov rastie aj na Slovensku. Vegánstvo však nie je nevyhnutne odokonalosti, najmä, keď sa k otázkam jedla nekompromisne vyjadrujú aj malí jedáci. A ani život neprináša optimálne podmienky pre stopercentne rastlinné stravovanie. Každé rastlinné jedlo však pomáha znížiť náš dopad na životné prostredie a môže byť aj zdravým a chutným s pestrením nášho jedálnička.

Kraj | 20. 10. 2020

Zoznam blogov