Prečo Veganuary? Pretože vegánsky v januári! Veganuary je celosvetová výzva, ktorá od roku 2014 inšpirovala viac než pol milióna ľudí v 178 krajinách, aby sa skúsili mesiac stravovať vegánsky.
Základom vegánskej stravy sú tie najzdravšie potraviny: strukoviny, obilniny, ovocie, zelenina, orechy a semienka. Rastlinná strava z veľkej časti ponúka to, na čo sme na Slovensku zvyknutí. Okrem vyššie menovaných celorastlinných potravín však dnes na trhu existuje aj nespočetne veľa špecializovaných vegánskych alternatív. Chlieb vo väčšine prípadov neobsahuje živočíšne zložky a aj v sieti potravín KRAJ už dnes bežne nájdeme ovsené, mandľové a sójové mlieka, nátierky na báze strukovín alebo tofu, rastlinné alternatívy kyslomliečnych produktov, či dokonca syrov. Vegánstvo tak umožňuje objavovať nové či exotické jedlá, no aj premeniť klasicky známe a obľúbené jedlá do vegánskej podoby.
Vegánstvo vychádza primárne z etických základov, kedy sa snaží vyhýbať všetkým živočíšnym potravinám a ďalším výrobkom, ktoré zo zvierat pochádzajú alebo sa pri ich výrobe zvieratá využívajú. Dôvodov, prečo je dnes vegánstvo čoraz populárnejšie, je však oveľa viac. Rastlinné potraviny neobsahujú žiadny cholesterol, majú menej nasýtených tukov, kalórií a naopak viac vlákniny, nenasýtených tukov, antioxidantov a ochranných fytonutrientov. Vďaka tomu sú vegáni v priemere štíhlejší a majú nižšie riziko srdcovo-cievnych ochorení, vysokého krvného tlaku a rakoviny. Veľa ľudí tak vníma Veganuary ako príležitosť rozšíriť svoj jedálniček o zdravšie potraviny a nájsť novú inšpiráciu k zdravšiemu spôsobu života.
„Vyhýbanie sa mäsu a mliečnym produktom je tým najvýznamnejším spôsobom, ako znížiť náš negatívny dopad na planétu.” Damian Carrington, Denník The Guardian
Jesť musí každý z nás a to, ktoré potraviny si vyberieme, má aj významný dopad na naše životné prostredie. Či už ide o produkciu skleníkových plynov, spotrebu vody alebo využitie poľnohospodárskej pôdy, rastlinné potraviny sú vždy tou lepšou voľbou, než živočíšne. Strukoviny sú napríklad výborným zdrojom bielkovín. Len na porovnanie: na získanie 100 g bielkovín zo strukovín je v priemere potrebných 7.3 m² poľnohospodárskej pôdy, na ktorej sa vyprodukuje 0.8 kg CO². Na 100 g bielkovín z hovädzieho mäsa je v priemere potrebných 164 m² poľnohospodárskej pôdy, pričom tu sa vyprodukuje až 50 kg CO².
Preto aj také každodenné rozhodnutia, ako napríklad, či si dať sýty fazuľový guláš namiesto hovädzieho, majú veľký ekologický prínos a pomáhajú znižovať našu uhlíkovú stopu. Produkcia rastlinných potravín je ekologickejšia, pretože vypestované rastliny slúžia na našu priamu konzumáciu, namiesto toho, aby sme ich najprv využili ako krmivo a so stratou získali len zlomok energie a bielkovín vo forme živočíšnych produktov. Podľa výskumov tak vegánskou stravou vieme znížiť našu osobnú produkciu CO² až o 1,5 tony ročne, a tým výrazne pomôcť
v boji s klimatickou krízou.
Jedna vec, na ktorej sa väčšina vegánov zhodne je, že po prechode na vegánsku stravu sa ich jedálniček vôbec neochudobnil, ale naopak bol výrazne bohatší a pestrejší. Prvý krok k vegánstvu nemusí byť vôbec zložitý.
Namiesto vyraďovania potravín skôr zaraďujte a objavujte. Raňajkové corn flakes či müsli zalejte mandľovým mliekom či sójovým jogurtom. Na obed si môžete dať šošovicový prívarok s varenými zemiakmi a namiesto mäsovej fašírky si opečte na panvici na plátky nakrájané údené tofu, ktoré dodá arómu celému pokrmu. Na večeru si môžete dopriať chutný hummus s celozrnným chlebíkom a čerstvou zeleninou. Nestihli ste nakúpiť? Niekedy dokážu vegánsku variantu ponúknuť aj bežné reštaurácie, stačí sa informovať u obsluhy. Vyskúšajte niektorú
z vegánskych či vegetariánskych reštaurácií vo vašom okolí. Pre inšpiráciu si pozrite stránku HappyCow, ktorá ponúka prehľad reštaurácií, kaviarní a podnikov, kde je možné si pochutnať na vegánskom jedle či zákuskoch. Za vyskúšanie stojí aj ich rovnomenná aplikácia.
Skúste si vegánsky január aj vy! Či už chcete bojovať s klimatickou zmenou, zlepšiť svoje zdravie alebo si len rozšíriť jedálniček o nové zaujímavé jedlá, vegánska januárová výzva je skvelou voľbou, ako začať. Ak vám tri jedlá denne pripadajú ako príliš radikálna zmena, začnite napríklad prvý týždeň vegánskymi raňajkami a postupne pridajte aj obedy a večere, keď už sa s vegánstvom zoznámite lepšie. Ak sa chcete o vegánstve dozvedieť viac, sledujte aj naďalej náš blog a podcast na stránkach domácich potravín KRAJ!
Zdroje:
https://uk.veganuary.com/
https://link.springer.com/article/10.1007/s10584-014-1169-1
https://josephpoore.com/Science%20360%206392%20987%20-%20Accepted%20Manuscript.pdf
Blog 12 | #12: Chutné vianočné menu na vegánsky spôsob
Jesť zdravo ,chutne a s ohľadom na životné prostredie sa dá aj počas vianočných sviatkov. Vegáni neostanú na Vianoce hladní len preto, že nekonzumujú živočíšne vý…
Blog 11 | #11: Je vegánstvo ekologickejšia forma stravovania?
Všetko, čo jeme, má za sebou ekologickú stopu. Spotrebované litre vody, vyprodukované skleníkové plyny, odlesnená poľnohospodárska pôda a ďalšie dopady na živ…
Blog 10 | #10: Je vegánska strava vhodná aj v tehotenstve, pri dojčení a pre deti?
Vegánska strava môže byť v dospelosti nielen plnohodnotná a zdravá, ale aj prinášať významné zdravotné prínosy. Ako je to však v iných obdobiach života? Je veg…
Blog 09 | #9: Chutné 4-chodové jesenné vegánske menu
Leto zamávalo na odchod, vystriedala ho jeseň. S novým ročným obdobím sa mení nielen počasie, ale aj naše chute. Prirodzene vyhľadávame sýtejšie a teplejšie je…
Blog 08 | #8: Vegánstvo a šport
Je vegánstvo vhodné pre športovcov? Vegánska strava si získava čoraz väčšiu popularitu aj u športovcov, medzi ktorými nájdeme nielen amatérov, ale aj olympijských…
Blog 07 | #7: Vegan náhrada potravín
Pri vegánstve je ideálne sústrediť sa práve na zaraďovanie nových potravín do stravy. Môžeme pritom vyskúšať úplne iné - nové pokrmy, no ak máme chuť na niečo tr…
Blog 06 | #6: Letné vegánske menu
Prichádzajúce leto láka nielen príjemným počasím, ale prináša potešenie aj pre naše chuťové bunky. Ľahké, no zároveň chutné jedlá, ktoré sa ideálne hodia k letu, si môž…
Blog 05 | #5: Vegánstvom k štíhlej línii
Kto váži menej - vegáni, vegetariáni či bežne sa stravujúci ľudia? A môže nám vegánska strava pomôcť pri chudnutí? Najväčšia štúdia porovnávajúca výskyt obezity u bežn…
Blog 04 | #4: Môže na vegánskej strave telu niečo chýbať?
Každý spôsob stravovania má svoje potenciálne riziká a vegánska strava nie je výnimkou. Ktoré živiny môžu na vegánskej strave chýbať a ako je na tom vegánstvo v po…
Blog 03 | #3: Veľkonočné vegánske menu
Veľkonočné vegánske menu Hoci je vegánstvo najmä o jednoduchých a dobre známych potravinách, ako sú strukoviny či obilniny, aj väčšina klasických obľúbených jed…
Blog 02 | #2: Ako si zostaviť vyvážený vegánsky jedálniček?
Rozhodli ste sa to s vegánstvom skúsiť? V dnešnom článku sa pozrieme na to, aké potraviny by vo vašej strave rozhodne nemali chýbať. V minulosti bola ideálne z…
Blog 01 | #1: Novoročné predsavzatie a celosvetový boom Veganuary
Prečo Veganuary? Pretože vegánsky v januári! Veganuary je celosvetová výzva, ktorá od roku 2014 inšpirovala viac než pol milióna ľudí v 178 krajinách, …
#12: Chutné vianočné menu na vegánsky spôsob
Počúvajte nás na Soundcloude
#11: Je vegánstvo ekologickejšia forma stravovania?
Počúvajte nás na Soundcloude
#10: Vegánstvo v tehotenstve – je nutné, aby budúca mamička začala jesť mäso?
Počúvajte nás na Soundcloude
#9: Chutné 4-chodové jesenné vegánske menu
Počúvajte nás na Soundcloude
#8: Vegánstvo a šport
Počúvajte nás na Soundcloude
#7: Vegan náhrada potravín
Počúvajte nás na Soundcloude
#6: Letné vegánske menu
Počúvajte nás na Soundcloude
#5: Vegánstvo: Vegánstvom k štíhlej línii
Počúvajte nás na Soundcloude
#4: Môže na vegánskej strave telu niečo chýbať?
Počúvajte nás na Soundcloude
#3: Veľkonočné vegánske menu
Počúvajte nás na Soundcloude
#2: Ako si zostaviť vyvážený vegánsky jedálniček?
Počúvajte nás na Soundcloude
#1: Vegánstvo: Novoročné predsavzatie a celosvetový boom Veganuary
Počúvajte nás na Soundcloude