Vegánstvo

Pre všetkých so zdravým životným štýlom

BLOG 01 | #1: Novoročné predsavzatie a celosvetový boom Veganuary

Prečo Veganuary? Pretože vegánsky v januári! Veganuary je celosvetová výzva, ktorá od roku 2014 inšpirovala viac než pol milióna ľudí v 178 krajinách, aby sa skúsili mesiac stravovať vegánsky.

Základom vegánskej stravy sú tie najzdravšie potraviny: strukoviny, obilniny, ovocie, zelenina, orechy a semienka. Rastlinná strava z veľkej časti ponúka to, na čo sme na Slovensku zvyknutí. Okrem vyššie menovaných celorastlinných potravín však dnes na trhu existuje aj nespočetne veľa špecializovaných vegánskych alternatív. Chlieb vo väčšine prípadov neobsahuje živočíšne zložky a aj v sieti potravín KRAJ už dnes bežne nájdeme ovsené, mandľové a sójové mlieka, nátierky na báze strukovín alebo tofu, rastlinné alternatívy kyslomliečnych produktov, či dokonca syrov. Vegánstvo tak umožňuje objavovať nové či exotické jedlá, no aj premeniť klasicky známe a obľúbené jedlá do vegánskej podoby.

Vegánstvo vychádza primárne z etických základov, kedy sa snaží vyhýbať všetkým živočíšnym potravinám a ďalším výrobkom, ktoré zo zvierat pochádzajú alebo sa pri ich výrobe zvieratá využívajú. Dôvodov, prečo je dnes vegánstvo čoraz populárnejšie, je však oveľa viac. Rastlinné potraviny neobsahujú žiadny cholesterol, majú menej nasýtených tukov, kalórií a naopak viac vlákniny, nenasýtených tukov, antioxidantov a ochranných fytonutrientov. Vďaka tomu sú vegáni v priemere štíhlejší a majú nižšie riziko srdcovo-cievnych ochorení, vysokého krvného tlaku a rakoviny. Veľa ľudí tak vníma Veganuary ako príležitosť rozšíriť svoj jedálniček o zdravšie potraviny a nájsť novú inšpiráciu k zdravšiemu spôsobu života.

„Vyhýbanie sa mäsu a mliečnym produktom je tým najvýznamnejším spôsobom, ako znížiť náš negatívny dopad na planétu.” Damian Carrington, Denník The Guardian

Jesť musí každý z nás a to, ktoré potraviny si vyberieme, má aj významný dopad na naše životné prostredie. Či už ide o produkciu skleníkových plynov, spotrebu vody alebo využitie poľnohospodárskej pôdy, rastlinné potraviny sú vždy tou lepšou voľbou, než živočíšne. Strukoviny sú napríklad výborným zdrojom bielkovín. Len na porovnanie: na získanie 100 g bielkovín zo strukovín je v priemere potrebných 7.3 m² poľnohospodárskej pôdy, na ktorej sa vyprodukuje 0.8 kg CO​². Na 100 g bielkovín z hovädzieho mäsa je v priemere potrebných 164 m² poľnohospodárskej pôdy, pričom tu sa vyprodukuje až 50 kg CO​².​

Preto aj také každodenné rozhodnutia, ako napríklad, či si dať sýty fazuľový guláš namiesto hovädzieho, majú veľký ekologický prínos a pomáhajú znižovať našu uhlíkovú stopu. Produkcia rastlinných potravín je ekologickejšia, pretože vypestované rastliny slúžia na našu priamu konzumáciu, namiesto toho, aby sme ich najprv využili ako krmivo a so stratou získali len zlomok energie a bielkovín vo forme živočíšnych produktov. Podľa výskumov tak vegánskou stravou vieme znížiť našu osobnú produkciu CO² až o 1,5 tony ročne, a tým výrazne pomôcť
v boji s klimatickou krízou.

Jedna vec, na ktorej sa väčšina vegánov zhodne je, že po prechode na vegánsku stravu sa ich jedálniček vôbec neochudobnil, ale naopak bol výrazne bohatší a pestrejší. Prvý krok k vegánstvu nemusí byť vôbec zložitý.

Namiesto vyraďovania potravín skôr zaraďujte a objavujte. Raňajkové corn flakes či müsli zalejte mandľovým mliekom či sójovým jogurtom. Na obed si môžete dať šošovicový prívarok s varenými zemiakmi a namiesto mäsovej fašírky si opečte na panvici na plátky nakrájané údené tofu, ktoré dodá arómu celému pokrmu. Na večeru si môžete dopriať chutný hummus s celozrnným chlebíkom a čerstvou zeleninou. Nestihli ste nakúpiť? Niekedy dokážu vegánsku variantu ponúknuť aj bežné reštaurácie, stačí sa informovať u obsluhy. Vyskúšajte niektorú
z vegánskych či vegetariánskych reštaurácií vo vašom okolí. Pre inšpiráciu si pozrite stránku HappyCow, ktorá ponúka prehľad reštaurácií, kaviarní a podnikov, kde je možné si pochutnať na vegánskom jedle či zákuskoch. Za vyskúšanie stojí aj ich rovnomenná aplikácia.

Skúste si vegánsky január aj vy! Či už chcete bojovať s klimatickou zmenou, zlepšiť svoje zdravie alebo si len rozšíriť jedálniček o nové zaujímavé jedlá, vegánska januárová výzva je skvelou voľbou, ako začať. Ak vám tri jedlá denne pripadajú ako príliš radikálna zmena, začnite napríklad prvý týždeň vegánskymi raňajkami a postupne pridajte aj obedy a večere, keď už sa s vegánstvom zoznámite lepšie. Ak sa chcete o vegánstve dozvedieť viac, sledujte aj naďalej náš blog a podcast na stránkach domácich potravín KRAJ!

Ilustračné foto. Zdroj: www.unsplash.com


Zdroje​:
https://uk.veganuary.com/
https://link.springer.com/article/10.1007/s10584-014-1169-1
https://josephpoore.com/Science%20360%206392%20987%20-%20Accepted%20Manuscript.pdf

Kraj | 29. 01. 2020

Zoznam blogov