Prichádzajúce leto láka nielen príjemným počasím, ale prináša potešenie aj pre naše chuťové bunky. Ľahké, no zároveň chutné jedlá, ktoré sa ideálne hodia k letu, si môžeme pripraviť aj na vegánsky spôsob, teda bez použitia živočíšnych zložiek. Opäť sme pre vás pripravili 4 vegánske chody, ktoré spestria váš jedálniček.
Hrianky s grilovanými paprikami
Ingrediencie:
Na nátierku:
Postup:
Rúru si dáme vyhriať na 220 stupňov. Papriky rozrežeme na polovicu, zbavíme ich stopiek a semienok a poukladáme na plech obložený papierom na pečenie kožou nahor. Keď sa rúra vyhreje, plech s paprikami vložíme do vyššej časti rúry priamo pod gril, a pečieme 20-25 minút, kým nie sú vrchy spálené až dočierna. Papriky kuchynskými kliešťami premiestnime do misky, ktorú prekryjeme potravinárskou fóliou, aby sa papriky sparili a zmäkli. Rúru necháme pustenú a upečieme v nej dochrumkava kúsky celozrnného chleba. Zatiaľ si nátierku rozmiešame s nasekanými bylinkami, citrónovou štavou a štipkou soli. Keď sú papriky chladnejšie, kožu z nich jednoducho olúpeme prstami. Papriky nakrájame na úzke prúžky, pridáme jablčný ocot, olivový olej, pretlačené strúčiky cesnaku, nasekanú petržlenovú vňať a väčšiu štipku soli. Všetko spolu premiešame a prípadne ešte dochutíme soľou a octom. Hotové hrianky necháme mierne vychladnúť, natrieme na ne bylinkovú nátierku a navrch navrstvíme pár prúžkov papriky.
Čas prípravy: 1 hodina
Náročnosť: stredná
Porcie: 4
Polievka z pečených paradajok
Ingrediencie:
Postup:
Rúru si dáme vyhriať na 200 stupňov. Paradajky prerežeme na polovice a z hlavy cesnaku zrežeme vrch tak, aby boli jednotlivé strúčiky odhalené. Paradajky a cesnak premiešame s olivovým olejom, štipkou soli a hnedého cukru a položíme rezom nahor na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme 40-45 minút, kým nie sú paradajky jemne skaramelizované a cesnak mäkký. V hrnci si na troche oleja osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu a mrkvu spoločne s novým korením. Upečené paradajky pridáme k cibuli a mrkve. Mäkké strúčiky cesnaku vyberieme jednoducho vidličkou, a pridáme do hrnca. Taktiež pridáme lístky bazalky, paradajkový pretlak a bobkový list. Všetko zalejeme zeleninovým vývarom a necháme variť. Po 20 minútach vyberieme z hrnca guličky nového korenia a bobkový list a polievku rozmixujeme tyčovým mixérom dohladka. Dochutíme soľou, hnedým cukrom a čiernym korením, a môžeme podávať.
Čas prípravy: 1,5 hodiny
Náročnosť: stredná
Porcie: 4
Zeleninovo-tempehové špízy s rozmarínovými zemiakmi
Ingrediencie:
Na marinádu:
Na rozmarínové zemiaky:
Na limetkovú majonézu:
Postup:
Ingrediencie na špízy (okrem cherry paradajok) si nakrájame na približne rovnaké kúsky. Tempeh si nakrájame na tri kusy po dĺžke a štyri po šírke. Menšie kusy by sa nám mohli rozpadávať pri napichovaní na špajdle. Keď máme zeleninu a tempeh pripravené, zmiešame si vo väčšej miske ingrediencie na marinádu. Zeleninu a tempeh pridáme k marináde a všetko spolu poriadne premiešame. Necháme marinovať minimálne hodinu, optimálne však 3-4 hodiny. Zatiaľ si pripravíme zemiaky, ktoré ošúpeme, nakrájame na plátky a premiešame s olejom, väčšou štipkou soli a natrhanými vetvičkami rozmarínu. Pečieme na 200 stupňov približne 40 minút, a občas premiešame, aby sa opiekli z oboch strán. Keď sú zemiaky takmer upečené, zeleninu a kúsky tempehu si striedavo napichneme na špajdle či ihly. Rozohrejeme grilovaciu panvicu či gril, a opekáme z každej strany približne 3 minúty. Počas opekania špízy potierame zvyšnou marinádou. Nakoniec pripravíme zmiešaním rastlinnej majonézy, limetkovej šťavy a kôry sviežu limetkovú majonézu a môžeme podávať.
Čas prípravy: 1,5 hodiny + 1-4 hodiny na marinovanie
Náročnosť: stredná
Porcie: 4
Ovocné nanuky v horkej čokoláde
Ingrediencie:
Na polevu:
Postup:
Čučoriedky, maliny a zrelý banán rozmixujeme dohladka so 100 ml kokosového či iného rastlinného mlieka. Zmes ochutnáme. Ak sa nám zdá málo sladká, pridáme jednu až dve lyžice tekutého sladidla. Pre tropickejšiu chuť môžeme pridať lyžičku limetkovej šťavy. Zmes prelejeme do formičiek na nanuky a do stredu každej vložíme paličku. Necháme v mrazničke najlepšie cez noc. Na druhý deň si pripravíme čokoládovú polevu rozpustením čokolády s kokosovým olejom nad parou. Jednotlivé formičky opláchneme v teplej vode a následne jemne postláčame rukami, kým sa nanuk neuvoľní. Nanuky obalíme v čokoláde a odložíme na pár minút do mrazničky. Keď je čokoláda tuhá, môžeme podávať.
Čas prípravy: 20 minút + 8-10 hodín mrazenia
Náročnosť: stredná
Porcie: 4 väčšie alebo 6 menších nanukov
Blog 12 | #12: Chutné vianočné menu na vegánsky spôsob
Jesť zdravo ,chutne a s ohľadom na životné prostredie sa dá aj počas vianočných sviatkov. Vegáni neostanú na Vianoce hladní len preto, že nekonzumujú živočíšne vý…
Blog 11 | #11: Je vegánstvo ekologickejšia forma stravovania?
Všetko, čo jeme, má za sebou ekologickú stopu. Spotrebované litre vody, vyprodukované skleníkové plyny, odlesnená poľnohospodárska pôda a ďalšie dopady na živ…
Blog 10 | #10: Je vegánska strava vhodná aj v tehotenstve, pri dojčení a pre deti?
Vegánska strava môže byť v dospelosti nielen plnohodnotná a zdravá, ale aj prinášať významné zdravotné prínosy. Ako je to však v iných obdobiach života? Je veg…
Blog 09 | #9: Chutné 4-chodové jesenné vegánske menu
Leto zamávalo na odchod, vystriedala ho jeseň. S novým ročným obdobím sa mení nielen počasie, ale aj naše chute. Prirodzene vyhľadávame sýtejšie a teplejšie je…
Blog 08 | #8: Vegánstvo a šport
Je vegánstvo vhodné pre športovcov? Vegánska strava si získava čoraz väčšiu popularitu aj u športovcov, medzi ktorými nájdeme nielen amatérov, ale aj olympijských…
Blog 07 | #7: Vegan náhrada potravín
Pri vegánstve je ideálne sústrediť sa práve na zaraďovanie nových potravín do stravy. Môžeme pritom vyskúšať úplne iné - nové pokrmy, no ak máme chuť na niečo tr…
Blog 06 | #6: Letné vegánske menu
Prichádzajúce leto láka nielen príjemným počasím, ale prináša potešenie aj pre naše chuťové bunky. Ľahké, no zároveň chutné jedlá, ktoré sa ideálne hodia k letu, si môž…
Blog 05 | #5: Vegánstvom k štíhlej línii
Kto váži menej - vegáni, vegetariáni či bežne sa stravujúci ľudia? A môže nám vegánska strava pomôcť pri chudnutí? Najväčšia štúdia porovnávajúca výskyt obezity u bežn…
Blog 04 | #4: Môže na vegánskej strave telu niečo chýbať?
Každý spôsob stravovania má svoje potenciálne riziká a vegánska strava nie je výnimkou. Ktoré živiny môžu na vegánskej strave chýbať a ako je na tom vegánstvo v po…
Blog 03 | #3: Veľkonočné vegánske menu
Veľkonočné vegánske menu Hoci je vegánstvo najmä o jednoduchých a dobre známych potravinách, ako sú strukoviny či obilniny, aj väčšina klasických obľúbených jed…
Blog 02 | #2: Ako si zostaviť vyvážený vegánsky jedálniček?
Rozhodli ste sa to s vegánstvom skúsiť? V dnešnom článku sa pozrieme na to, aké potraviny by vo vašej strave rozhodne nemali chýbať. V minulosti bola ideálne z…
Blog 01 | #1: Novoročné predsavzatie a celosvetový boom Veganuary
Prečo Veganuary? Pretože vegánsky v januári! Veganuary je celosvetová výzva, ktorá od roku 2014 inšpirovala viac než pol milióna ľudí v 178 krajinách, …
#12: Chutné vianočné menu na vegánsky spôsob
Počúvajte nás na Soundcloude
#11: Je vegánstvo ekologickejšia forma stravovania?
Počúvajte nás na Soundcloude
#10: Vegánstvo v tehotenstve – je nutné, aby budúca mamička začala jesť mäso?
Počúvajte nás na Soundcloude
#9: Chutné 4-chodové jesenné vegánske menu
Počúvajte nás na Soundcloude
#8: Vegánstvo a šport
Počúvajte nás na Soundcloude
#7: Vegan náhrada potravín
Počúvajte nás na Soundcloude
#6: Letné vegánske menu
Počúvajte nás na Soundcloude
#5: Vegánstvo: Vegánstvom k štíhlej línii
Počúvajte nás na Soundcloude
#4: Môže na vegánskej strave telu niečo chýbať?
Počúvajte nás na Soundcloude
#3: Veľkonočné vegánske menu
Počúvajte nás na Soundcloude
#2: Ako si zostaviť vyvážený vegánsky jedálniček?
Počúvajte nás na Soundcloude
#1: Vegánstvo: Novoročné predsavzatie a celosvetový boom Veganuary
Počúvajte nás na Soundcloude