Vegánstvo

Pre všetkých so zdravým životným štýlom

BLOG 06 | #6: Letné vegánske menu

Prichádzajúce leto láka nielen príjemným počasím, ale prináša potešenie aj pre naše chuťové bunky. Ľahké, no zároveň chutné jedlá, ktoré sa ideálne hodia k letu, si môžeme pripraviť aj na vegánsky spôsob, teda bez použitia živočíšnych zložiek. Opäť sme pre vás pripravili 4 vegánske chody, ktoré spestria váš jedálniček.

Hrianky s grilovanými paprikami

Ingrediencie:

  • 5 menších krajcov celozrnného chleba
  • 3 papriky (hodia sa červené a žlté)
  • 1 ČL jablčného octu
  • 1 PL olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 PL nasekanej petržlenovej vňate
  • soľ

Na nátierku:

  • 1 balenie krémovej nátierky Lunter
  • 3 PL ľubovoľných čerstvých byliniek (bazalka, petržlenová vňať, kôpor...)
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • soľ

Postup:

Rúru si dáme vyhriať na 220 stupňov. Papriky rozrežeme na polovicu, zbavíme ich stopiek a semienok a poukladáme na plech obložený papierom na pečenie kožou nahor. Keď sa rúra vyhreje, plech s paprikami vložíme do vyššej časti rúry priamo pod gril, a pečieme 20-25 minút, kým nie sú vrchy spálené až dočierna. Papriky kuchynskými kliešťami premiestnime do misky, ktorú prekryjeme potravinárskou fóliou, aby sa papriky sparili a zmäkli. Rúru necháme pustenú a upečieme v nej dochrumkava kúsky celozrnného chleba. Zatiaľ si nátierku rozmiešame s nasekanými bylinkami, citrónovou štavou a štipkou soli. Keď sú papriky chladnejšie, kožu z nich jednoducho olúpeme prstami. Papriky nakrájame na úzke prúžky, pridáme jablčný ocot, olivový olej, pretlačené strúčiky cesnaku, nasekanú petržlenovú vňať a väčšiu štipku soli. Všetko spolu premiešame a prípadne ešte dochutíme soľou a octom. Hotové hrianky necháme mierne vychladnúť, natrieme na ne bylinkovú nátierku a navrch navrstvíme pár prúžkov papriky.

Čas prípravy: 1 hodina
Náročnosť: stredná
Porcie: 4


Polievka z pečených paradajok

Ingrediencie:

  • 900 g zrelých paradajok
  • 1 hlava cesnaku
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 červená cibuľa
  • 1 stredne veľká mrkva
  • 1 PL paradajkového pretlaku
  • 1 l zeleninového vývaru alebo vody
  • 2 hrste čerstvej bazalky
  • 1 bobkový list
  • 4 guličky nového korenia
  • soľ, hnedý cukor, čierne korenie

Postup:

Rúru si dáme vyhriať na 200 stupňov. Paradajky prerežeme na polovice a z hlavy cesnaku zrežeme vrch tak, aby boli jednotlivé strúčiky odhalené. Paradajky a cesnak premiešame s olivovým olejom, štipkou soli a hnedého cukru a položíme rezom nahor na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme 40-45 minút, kým nie sú paradajky jemne skaramelizované a cesnak mäkký. V hrnci si na troche oleja osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu a mrkvu spoločne s novým korením. Upečené paradajky pridáme k cibuli a mrkve. Mäkké strúčiky cesnaku vyberieme jednoducho vidličkou, a pridáme do hrnca. Taktiež pridáme lístky bazalky, paradajkový pretlak a bobkový list. Všetko zalejeme zeleninovým vývarom a necháme variť. Po 20 minútach vyberieme z hrnca guličky nového korenia a bobkový list a polievku rozmixujeme tyčovým mixérom dohladka. Dochutíme soľou, hnedým cukrom a čiernym korením, a môžeme podávať.

Čas prípravy: 1,5 hodiny
Náročnosť: stredná
Porcie: 4


Zeleninovo-tempehové špízy s rozmarínovými zemiakmi

Ingrediencie:

  • 1 balenie marinovaného/ údeného tempehu
  • 1 žltá paprika
  • 1 menšia cuketa
  • 1 červená cibuľa
  • 80 g šampiňónov
  • 80 g cherry paradajok

Na marinádu:

  • 60 ml olivového oleja
  • 1 PL sójovej omáčky
  • 1 ČL údenej mletej papriky
  • 1 ČL oregána
  • ½ ČL tymiánu
  • 2 pretlačené strúčiky cesnaku
  • 1 PL vody

Na rozmarínové zemiaky:

  • 800 g zemiakov
  • ½ PL oleja
  • 2 vetvičky rozmarínu
  • Soľ

Na limetkovú majonézu:

  • 100 ml vegánskej majonézy
  • 2 ČL limetkovej šťavy
  • ½ ČL limetkovej kôry

Postup:

Ingrediencie na špízy (okrem cherry paradajok) si nakrájame na približne rovnaké kúsky. Tempeh si nakrájame na tri kusy po dĺžke a štyri po šírke. Menšie kusy by sa nám mohli rozpadávať pri napichovaní na špajdle. Keď máme zeleninu a tempeh pripravené, zmiešame si vo väčšej miske ingrediencie na marinádu. Zeleninu a tempeh pridáme k marináde a všetko spolu poriadne premiešame. Necháme marinovať minimálne hodinu, optimálne však 3-4 hodiny. Zatiaľ si pripravíme zemiaky, ktoré ošúpeme, nakrájame na plátky a premiešame s olejom, väčšou štipkou soli a natrhanými vetvičkami rozmarínu. Pečieme na 200 stupňov približne 40 minút, a občas premiešame, aby sa opiekli z oboch strán. Keď sú zemiaky takmer upečené, zeleninu a kúsky tempehu si striedavo napichneme na špajdle či ihly. Rozohrejeme grilovaciu panvicu či gril, a opekáme z každej strany približne 3 minúty. Počas opekania špízy potierame zvyšnou marinádou. Nakoniec pripravíme zmiešaním rastlinnej majonézy, limetkovej šťavy a kôry sviežu limetkovú majonézu a môžeme podávať.

Čas prípravy: 1,5 hodiny + 1-4 hodiny na marinovanie
Náročnosť: stredná
Porcie: 4


Ovocné nanuky v horkej čokoláde

Ingrediencie:

  • 100 g čučoriedok
  • 100 g malín
  • 1 menší zrelý banán (zrelý banán dodá sladkosť)
  • 100 ml kokosového mlieka z plechovky (postačí však akékoľvek rastlinné mlieko)
  • voliteľné: 1 ČL limetkovej šťavy, 1-2 PL javorového alebo agáve sirupu

Na polevu:

  • 50 g horkej čokolády
  • 1 PL kokosového oleja

Postup:

Čučoriedky, maliny a zrelý banán rozmixujeme dohladka so 100 ml kokosového či iného rastlinného mlieka. Zmes ochutnáme. Ak sa nám zdá málo sladká, pridáme jednu až dve lyžice tekutého sladidla. Pre tropickejšiu chuť môžeme pridať lyžičku limetkovej šťavy. Zmes prelejeme do formičiek na nanuky a do stredu každej vložíme paličku. Necháme v mrazničke najlepšie cez noc. Na druhý deň si pripravíme čokoládovú polevu rozpustením čokolády s kokosovým olejom nad parou. Jednotlivé formičky opláchneme v teplej vode a následne jemne postláčame rukami, kým sa nanuk neuvoľní. Nanuky obalíme v čokoláde a odložíme na pár minút do mrazničky. Keď je čokoláda tuhá, môžeme podávať.

Čas prípravy: 20 minút + 8-10 hodín mrazenia
Náročnosť: stredná
Porcie: 4 väčšie alebo 6 menších nanukov


Kraj | 03. 06. 2020

Zoznam blogov