Vegánstvo

Pre všetkých so zdravým životným štýlom

BLOG 12 | #12: Chutné vianočné menu na vegánsky spôsob

Jesť zdravo ,chutne a s ohľadom na životné prostredie sa dá aj počas vianočných sviatkov. Vegáni neostanú na Vianoce hladní len preto, že nekonzumujú živočíšne výrobky. Práve naopak. Ak sa už dlhšie pohrávate s myšlienkou, vyskúšať kapustnicu, zemiakový šalát alebo vianočné koláče po novom, smelo dotoho! Kristína Chaparo zo Slovenskej vegánskej spoločnosti si pre nás pripravila tradičné vianočné menu na vegánsky spôsob! ☺

PREDJEDLO: BOBÁĽKY S MAKOM

Ingrediencie:

• 300 g polohrubej múky
• Štipka soli
• 200 ml vlažného sójového mlieka
• 2 ČL sušeného droždia
• 2 PL cukru
• 40 ml slnečnicového oleja

• 500 ml sójového mlieka
• 50 g rozpusteného rastlinného tuku Alsan
• 100 g mletého maku
• 5 PL rastlinného sladidla (agáve, javorový sirup ...)

Postup:

Múku si zmiešame so soľou. Vlažné mlieko premiešame s droždím a s cukrom, necháme 15 minút odstáť. Hotový kvások pridáme k múke dolejeme olej. Ingrediencie premiešame a pár minút pomiesime. Cesto necháme kysnúť hodinu. Potom si ho rozdelíme na 6 častí a z každej vypracujeme hada o hrúbke 2 až 3 cm. Nakrájame ho na drobné, asi dvojcentimetrové kúsky, ktoré rukami upravíme do guľôčok. Rúru si dáme rozohriať na 180 stupňov. Hotové guľôčky necháme ešte podkysnúť na 15 minút. Následne pečieme 18 až 20 minút.

Rastlinné mlieko privedieme k varu a pridáme do neho upečené bobáľky. Tri minúty ich povaríme, potom odstavíme a necháme 15 minút až zopár hodín namočené v teplom mlieku podľa toho, aké mäkké ich preferujeme. Zmäknuté bobáľky preložíme do servírovacej misky, v ktorej ich premiešame s rozpusteným rastlinným tukom, mletým makom a sladidlom.

Čas prípravy: 2 hodiny
Náročnosť: stredná
Porcie: 4-6

POLIEVKA: JEDNODUCHÁ VEGÁNSKA KAPUSTNICA

Ingrediencie:

• 500 g kyslej kapusty
• 2 L zeleninového vývaru/vody
• 1 bobkový list
• 30 g sušených húb
• 3 strúčiky cesnaku
• 2 PL oleja
• 2 ČL údenej papriky
• 1 PL hladkej múky
• soľ, cukor
• + voliteľné: sušené slivky, sušené jablká

Postup:

Kyslú kapustu si nasekáme na drobnejšie kúsky a varíme spolu so zeleninovým vývarom a bobkovým listom. Sušené huby zalejeme horúcou vodou a necháme 10 minút postáť. Potom ich nakrájame nadrobno a spolu s cesnakom (rovnako nakrájaným na kúsky) pridáme do polievky. Všetko spoločne varíme 30 minút. Na menšej panvici si pripravíme zápražku. Rozohrejeme olej, dosypeme údenú papriku a chvíľu restujeme. Pridáme múku a poriadne ju v oleji rozmiešame. Keď zápražka vonia, dolejeme ju do polievky. Do kapustnice môžeme dať aj za hrsť sušených sliviek. Nakoniec polievku dochutíme soľou, čiernym korením či cukrom a servírujeme s plátkami sušeného jablka.

Čas prípravy: 45 minút
Náročnosť: nízka
Porcie: 4

HLAVNÉ MENU: VEGÁNSKY ZEMIAKOVÝ ŠALÁT SO ZELEROVOU (NE)RYBKOU

Ingrediencie na zemiakový šalát:

• 1 kg zemiakov typu A
• 200 g mrkvy
• 50 g mrazeného hrášku
• 100 g kyslých uhoriek
• 2 menšie cibule
• 250 g vegánskej majonézy
• 100 ml vody
• 2 PL nálevu z kyslých uhoriek/citrónovej šťavy
• 2 ČL práškového cukru
• horčica, čierne korenie a soľ na dochutenie

Vegánsku majonézu si môžeme kúpiť, existuje však jej zdravšia verzia, ktorú si vieme pripraviť. Je to majonéza z červenej šošovice

• 150 g červenej šošovice
• 60 ml slnečnicového oleja
• 1 PL citrónovej šťavy
• 1 až 2 PL horčice
• soľ

Postup:

Začneme prípravou šošovicovej majonézy. Červenú šošovicu si mierne rozvaríme. Zaberie to asi 20 minút. Po uvarení ju prepláchneme, necháme vychladnúť a rozmixujeme tyčovým mixérom spolu s olejom a jednou lyžicou citrónovej šťavy, horčice a hrubšou štipkou soli. Podľa chuti pridáme viac horčice či soli. Mixujeme, kým nebude majonéza úplne hladká.

Zemiaky a mrkvu si uvaríme v šupke do mäkka a po úplnom vychladnutí ošúpeme a nakrájame. Hrášok a na jemno nasekanú cibuľu si prepláchneme horúcou vodou a spolu s nadrobno nakrájanými kyslými uhorkami pridáme k zemiakom a mrkve. Spolu s majonézou všetko premiešame. Zálievku si pripravíme rozmiešaním práškového cukru a nálevu z kyslých uhoriek vo vode. Pridáme do nej aj trocha soli a čierneho korenia. Zálievkou prelejeme šalát a poriadne ho premiešame. Na záver ho dochutíme soľou a horčicou.

Ingrediencie na alternatívu rybieho filé zo zeleru:

• 1 polovicu hlavy zeleru (500 g)
• 80 g hladkej múky
• 120 ml vody
• 80 g kukuričnej strúhanky
• 2 PL nori vločiek
• soľ

Postup:

Zeler si očistíme a nakrájame na ľubovoľné tvary hrubé približne 1 centimeter. Plátky varíme v dobre osolenej vode 15 až 20 minút, až kým nie je veľmi mäkký. Zeler necháme vychladnúť a zatiaľ sa pripravíme na obaľovanie. Do jedného taniera pridáme 30 gramov múky, do druhého 50 gramov múky rozmiešanej s vodou a štipkou soli, v treťom tanieri si zmiešame kukuričnú strúhanku s nori vločkami. Plátky zeleru z oboch strán jemne osolíme a okoreníme. Obaľujeme v múke, múke s vodou a následne v strúhanke. Vyprážame z oboch strán do zlatista.

Čas prípravy: 2 hodiny
Náročnosť: stredná
Porcie: 4

DEZERT: VEGÁNSKE PERNIČKY

Ingrediencie:

• 200 g hladkej múky
• 70 g práškového cukru
• 2 ČL kypriaceho prášku do pečiva do perníka
• ½ ČL jedlej sódy
• 1 ČL kakaa
• 3 ČL perníkového korenia
• 80 g rastlinného tuku Alsan
• 2 PL agáve

Poleva:

100 g práškového cukru
3 až 4 ČL citrónovej šťavy

Postup:

Všetky suché ingrediencie si premiešame, pridáme mäkký rastlinný tuk aj agáve a spracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme na hodinu do chladničky. Potom ho rozdelíme na dve časti. Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 3 centimetre a vykrajujeme ľubovoľné tvary, ktoré ukladáme na plech obložený papierom na pečenie. Pečieme 8 až 10 minút na 180 stupňov. Vychladnuté perníčky môžeme ozdobiť citrónovou polevou. Tú si pripravíme zmiešaním práškového cukru a citrónovej šťavy. Aby poleva nebola príliš tekutá, začíname menšími množstvami citrónovej šťavy a podľa potreby pridávame po kvapkách viac. Perníčky ľubovoľne ozdobíme a pred uskladnením necháme polevu poriadne uschnúť.

Čas prípravy: 2 hodiny
Náročnosť: stredná
Porcie: 20 väčších, 40 menších perníčkov

Kraj | 10. 12. 2020

Zoznam blogov