Jesť zdravo ,chutne a s ohľadom na životné prostredie sa dá aj počas vianočných sviatkov. Vegáni neostanú na Vianoce hladní len preto, že nekonzumujú živočíšne výrobky. Práve naopak. Ak sa už dlhšie pohrávate s myšlienkou, vyskúšať kapustnicu, zemiakový šalát alebo vianočné koláče po novom, smelo dotoho! Kristína Chaparo zo Slovenskej vegánskej spoločnosti si pre nás pripravila tradičné vianočné menu na vegánsky spôsob! ☺
PREDJEDLO: BOBÁĽKY S MAKOM
Ingrediencie:
• 300 g polohrubej múky
• Štipka soli
• 200 ml vlažného sójového mlieka
• 2 ČL sušeného droždia
• 2 PL cukru
• 40 ml slnečnicového oleja
• 500 ml sójového mlieka
• 50 g rozpusteného rastlinného tuku Alsan
• 100 g mletého maku
• 5 PL rastlinného sladidla (agáve, javorový sirup ...)
Postup:
Múku si zmiešame so soľou. Vlažné mlieko premiešame s droždím a s cukrom, necháme 15 minút odstáť. Hotový kvások pridáme k múke dolejeme olej. Ingrediencie premiešame a pár minút pomiesime. Cesto necháme kysnúť hodinu. Potom si ho rozdelíme na 6 častí a z každej vypracujeme hada o hrúbke 2 až 3 cm. Nakrájame ho na drobné, asi dvojcentimetrové kúsky, ktoré rukami upravíme do guľôčok. Rúru si dáme rozohriať na 180 stupňov. Hotové guľôčky necháme ešte podkysnúť na 15 minút. Následne pečieme 18 až 20 minút.
Rastlinné mlieko privedieme k varu a pridáme do neho upečené bobáľky. Tri minúty ich povaríme, potom odstavíme a necháme 15 minút až zopár hodín namočené v teplom mlieku podľa toho, aké mäkké ich preferujeme. Zmäknuté bobáľky preložíme do servírovacej misky, v ktorej ich premiešame s rozpusteným rastlinným tukom, mletým makom a sladidlom.
Čas prípravy: 2 hodiny
Náročnosť: stredná
Porcie: 4-6
POLIEVKA: JEDNODUCHÁ VEGÁNSKA KAPUSTNICA
Ingrediencie:
• 500 g kyslej kapusty
• 2 L zeleninového vývaru/vody
• 1 bobkový list
• 30 g sušených húb
• 3 strúčiky cesnaku
• 2 PL oleja
• 2 ČL údenej papriky
• 1 PL hladkej múky
• soľ, cukor
• + voliteľné: sušené slivky, sušené jablká
Postup:
Kyslú kapustu si nasekáme na drobnejšie kúsky a varíme spolu so zeleninovým vývarom a bobkovým listom. Sušené huby zalejeme horúcou vodou a necháme 10 minút postáť. Potom ich nakrájame nadrobno a spolu s cesnakom (rovnako nakrájaným na kúsky) pridáme do polievky. Všetko spoločne varíme 30 minút. Na menšej panvici si pripravíme zápražku. Rozohrejeme olej, dosypeme údenú papriku a chvíľu restujeme. Pridáme múku a poriadne ju v oleji rozmiešame. Keď zápražka vonia, dolejeme ju do polievky. Do kapustnice môžeme dať aj za hrsť sušených sliviek. Nakoniec polievku dochutíme soľou, čiernym korením či cukrom a servírujeme s plátkami sušeného jablka.
Čas prípravy: 45 minút
Náročnosť: nízka
Porcie: 4
HLAVNÉ MENU: VEGÁNSKY ZEMIAKOVÝ ŠALÁT SO ZELEROVOU (NE)RYBKOU
Ingrediencie na zemiakový šalát:
• 1 kg zemiakov typu A
• 200 g mrkvy
• 50 g mrazeného hrášku
• 100 g kyslých uhoriek
• 2 menšie cibule
• 250 g vegánskej majonézy
• 100 ml vody
• 2 PL nálevu z kyslých uhoriek/citrónovej šťavy
• 2 ČL práškového cukru
• horčica, čierne korenie a soľ na dochutenie
Vegánsku majonézu si môžeme kúpiť, existuje však jej zdravšia verzia, ktorú si vieme pripraviť. Je to majonéza z červenej šošovice
• 150 g červenej šošovice
• 60 ml slnečnicového oleja
• 1 PL citrónovej šťavy
• 1 až 2 PL horčice
• soľ
Postup:
Začneme prípravou šošovicovej majonézy. Červenú šošovicu si mierne rozvaríme. Zaberie to asi 20 minút. Po uvarení ju prepláchneme, necháme vychladnúť a rozmixujeme tyčovým mixérom spolu s olejom a jednou lyžicou citrónovej šťavy, horčice a hrubšou štipkou soli. Podľa chuti pridáme viac horčice či soli. Mixujeme, kým nebude majonéza úplne hladká.
Zemiaky a mrkvu si uvaríme v šupke do mäkka a po úplnom vychladnutí ošúpeme a nakrájame. Hrášok a na jemno nasekanú cibuľu si prepláchneme horúcou vodou a spolu s nadrobno nakrájanými kyslými uhorkami pridáme k zemiakom a mrkve. Spolu s majonézou všetko premiešame. Zálievku si pripravíme rozmiešaním práškového cukru a nálevu z kyslých uhoriek vo vode. Pridáme do nej aj trocha soli a čierneho korenia. Zálievkou prelejeme šalát a poriadne ho premiešame. Na záver ho dochutíme soľou a horčicou.
Ingrediencie na alternatívu rybieho filé zo zeleru:
• 1 polovicu hlavy zeleru (500 g)
• 80 g hladkej múky
• 120 ml vody
• 80 g kukuričnej strúhanky
• 2 PL nori vločiek
• soľ
Postup:
Zeler si očistíme a nakrájame na ľubovoľné tvary hrubé približne 1 centimeter. Plátky varíme v dobre osolenej vode 15 až 20 minút, až kým nie je veľmi mäkký. Zeler necháme vychladnúť a zatiaľ sa pripravíme na obaľovanie. Do jedného taniera pridáme 30 gramov múky, do druhého 50 gramov múky rozmiešanej s vodou a štipkou soli, v treťom tanieri si zmiešame kukuričnú strúhanku s nori vločkami. Plátky zeleru z oboch strán jemne osolíme a okoreníme. Obaľujeme v múke, múke s vodou a následne v strúhanke. Vyprážame z oboch strán do zlatista.
Čas prípravy: 2 hodiny
Náročnosť: stredná
Porcie: 4
DEZERT: VEGÁNSKE PERNIČKY
Ingrediencie:
• 200 g hladkej múky
• 70 g práškového cukru
• 2 ČL kypriaceho prášku do pečiva do perníka
• ½ ČL jedlej sódy
• 1 ČL kakaa
• 3 ČL perníkového korenia
• 80 g rastlinného tuku Alsan
• 2 PL agáve
Poleva:
100 g práškového cukru
3 až 4 ČL citrónovej šťavy
Postup:
Všetky suché ingrediencie si premiešame, pridáme mäkký rastlinný tuk aj agáve a spracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme na hodinu do chladničky. Potom ho rozdelíme na dve časti. Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 3 centimetre a vykrajujeme ľubovoľné tvary, ktoré ukladáme na plech obložený papierom na pečenie. Pečieme 8 až 10 minút na 180 stupňov. Vychladnuté perníčky môžeme ozdobiť citrónovou polevou. Tú si pripravíme zmiešaním práškového cukru a citrónovej šťavy. Aby poleva nebola príliš tekutá, začíname menšími množstvami citrónovej šťavy a podľa potreby pridávame po kvapkách viac. Perníčky ľubovoľne ozdobíme a pred uskladnením necháme polevu poriadne uschnúť.
Čas prípravy: 2 hodiny
Náročnosť: stredná
Porcie: 20 väčších, 40 menších perníčkov
Blog 12 | #12: Chutné vianočné menu na vegánsky spôsob
Jesť zdravo ,chutne a s ohľadom na životné prostredie sa dá aj počas vianočných sviatkov. Vegáni neostanú na Vianoce hladní len preto, že nekonzumujú živočíšne vý…
Blog 11 | #11: Je vegánstvo ekologickejšia forma stravovania?
Všetko, čo jeme, má za sebou ekologickú stopu. Spotrebované litre vody, vyprodukované skleníkové plyny, odlesnená poľnohospodárska pôda a ďalšie dopady na živ…
Blog 10 | #10: Je vegánska strava vhodná aj v tehotenstve, pri dojčení a pre deti?
Vegánska strava môže byť v dospelosti nielen plnohodnotná a zdravá, ale aj prinášať významné zdravotné prínosy. Ako je to však v iných obdobiach života? Je veg…
Blog 09 | #9: Chutné 4-chodové jesenné vegánske menu
Leto zamávalo na odchod, vystriedala ho jeseň. S novým ročným obdobím sa mení nielen počasie, ale aj naše chute. Prirodzene vyhľadávame sýtejšie a teplejšie je…
Blog 08 | #8: Vegánstvo a šport
Je vegánstvo vhodné pre športovcov? Vegánska strava si získava čoraz väčšiu popularitu aj u športovcov, medzi ktorými nájdeme nielen amatérov, ale aj olympijských…
Blog 07 | #7: Vegan náhrada potravín
Pri vegánstve je ideálne sústrediť sa práve na zaraďovanie nových potravín do stravy. Môžeme pritom vyskúšať úplne iné - nové pokrmy, no ak máme chuť na niečo tr…
Blog 06 | #6: Letné vegánske menu
Prichádzajúce leto láka nielen príjemným počasím, ale prináša potešenie aj pre naše chuťové bunky. Ľahké, no zároveň chutné jedlá, ktoré sa ideálne hodia k letu, si môž…
Blog 05 | #5: Vegánstvom k štíhlej línii
Kto váži menej - vegáni, vegetariáni či bežne sa stravujúci ľudia? A môže nám vegánska strava pomôcť pri chudnutí? Najväčšia štúdia porovnávajúca výskyt obezity u bežn…
Blog 04 | #4: Môže na vegánskej strave telu niečo chýbať?
Každý spôsob stravovania má svoje potenciálne riziká a vegánska strava nie je výnimkou. Ktoré živiny môžu na vegánskej strave chýbať a ako je na tom vegánstvo v po…
Blog 03 | #3: Veľkonočné vegánske menu
Veľkonočné vegánske menu Hoci je vegánstvo najmä o jednoduchých a dobre známych potravinách, ako sú strukoviny či obilniny, aj väčšina klasických obľúbených jed…
Blog 02 | #2: Ako si zostaviť vyvážený vegánsky jedálniček?
Rozhodli ste sa to s vegánstvom skúsiť? V dnešnom článku sa pozrieme na to, aké potraviny by vo vašej strave rozhodne nemali chýbať. V minulosti bola ideálne z…
Blog 01 | #1: Novoročné predsavzatie a celosvetový boom Veganuary
Prečo Veganuary? Pretože vegánsky v januári! Veganuary je celosvetová výzva, ktorá od roku 2014 inšpirovala viac než pol milióna ľudí v 178 krajinách, …
#12: Chutné vianočné menu na vegánsky spôsob
Počúvajte nás na Soundcloude
#11: Je vegánstvo ekologickejšia forma stravovania?
Počúvajte nás na Soundcloude
#10: Vegánstvo v tehotenstve – je nutné, aby budúca mamička začala jesť mäso?
Počúvajte nás na Soundcloude
#9: Chutné 4-chodové jesenné vegánske menu
Počúvajte nás na Soundcloude
#8: Vegánstvo a šport
Počúvajte nás na Soundcloude
#7: Vegan náhrada potravín
Počúvajte nás na Soundcloude
#6: Letné vegánske menu
Počúvajte nás na Soundcloude
#5: Vegánstvo: Vegánstvom k štíhlej línii
Počúvajte nás na Soundcloude
#4: Môže na vegánskej strave telu niečo chýbať?
Počúvajte nás na Soundcloude
#3: Veľkonočné vegánske menu
Počúvajte nás na Soundcloude
#2: Ako si zostaviť vyvážený vegánsky jedálniček?
Počúvajte nás na Soundcloude
#1: Vegánstvo: Novoročné predsavzatie a celosvetový boom Veganuary
Počúvajte nás na Soundcloude