Vegánstvo

Pre všetkých so zdravým životným štýlom

BLOG 09 | #9: Chutné 4-chodové jesenné vegánske menu

Leto zamávalo na odchod, vystriedala ho jeseň. S novým ročným obdobím sa mení nielen počasie, ale aj naše chute. Prirodzene vyhľadávame sýtejšie a teplejšie jedlá. Ako si s tým poradí vegánsky jedálniček? Veľmi jednoducho. Inšpirujte sa jesenným vegánskym menu, ktoré pre vás opäť zostavila odborníčka Kristína Chapparo zo Slovenskej vegánskej spoločnosti. Dobrú chuť!

HLIVOVÁ PAŠTÉTA

Ingrediencie:

1 PL oleja
1 stredne veľká cibuľa
2 strúčiky cesnaku
½ ČL sušeného tymianu
½ ČL sušeného rozmarínu
300 g hlivy
30 g vlašských orechov
4 PL sójovej smotany
1 až 2 PL sójovej omáčky
čierne korenie

Postup:

Na oleji si dozlatista orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme pretlačený cesnak, korenie a pražíme ďalej, kým sa korenie nerozvonia. Pridáme hlivu nakrájanú na kúsky a za občasného miešania restujeme ešte približne 10 minút. Hliva pustí šťavu, ktorá sa následne aj odparí. V prípade, že bude šťavy priveľa, zlejeme ju a celú zmes dáme do food processora alebo do misky, ak chceme na mixovanie použiť tyčový mixér. Pridáme vlašské (prípadne píniové) orechy, sójovú smotanu a sójovú omáčku. Všetko spoločne rozmixujeme dohladka. Dochutíme čiernym korením a sójovou omáčkou alebo soľou. Necháme vychladnúť a podávame s čerstvým pečivom posypané orieškami a ozdobené bylinkami.

Čas prípravy: 30 minút
Náročnosť: nízka
Porcie: 4

HOKKAIDO KRÉM

Ingrediencie:

1 PL oleja
1 stredne veľká cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 ČL sušeného rozmarínu
700 g tekvice hokkaido (približne 600 g očistenej)
120 g zemiakov
600 ml zeleninového vývaru/vody
100 ml sójovej smotany
soľ, čierne korenie
tekvicové semienka

Postup:

Na oleji si dozlatista opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme pretlačený cesnak, rozmarín a ešte chvíľu miešame a smažíme. Pridáme nakrájanú tekvicu a zemiak. Pár minút restujeme a stále miešame. Zmes zalejeme vývarom alebo vodou a varíme asi 20 minút. Obsah hrnca rozmixujeme tyčovým mixérom a zjemníme sójovou smotanou. Konzistenciu doladíme pridaním vody a necháme ešte 5 minút prejsť varom. Dochutíme soľou a čiernym korením. Podávame posypané tekvicovými semienkami.

Čas prípravy: 45 minút
Náročnosť: nízka
Porcie: 4

LOKŠE S ČERVENOU KAPUSTOU A TEMPEHOM

Ingrediencie:

Lokše:
600 g zemiakov typu C
200 g hladkej múky
hrubšia štipka soli
rastlinné maslo na potretie

Dusená červená kapusta:
1 PL oleja
1 kg červenej kapusty
1 stredne veľká cibuľa
1 PL hnedého cukru
½ ČL mletej rasce
1 bobkový list
100 ml zeleninového vývaru/vody
1 ČL jablčného octu
soľ

Tempeh (fermentované sójové bôby):

1 PL oleja
2 ks marinovaného tempehu Sojaprodukt (dokopy 400g)
1 ČL údenej mletej papriky
1 ČL mletej rasce
½ ČL sušený cesnak

Postup:

Zemiaky na lokše si môžeme uvariť aj deň vopred. Varíme ich v šupke dovtedy, kým sa s ľahkosťou nedajú prepichnúť vidličkou (cca 25 až 30 minút podľa veľkosti). Vychladnuté zemiaky ošúpeme a nastrúhame najemno. Pridáme múku, soľ a „vyrobíme“ hladké cesto. Z neho vypracujeme valec, ktorý rozdelíme na 6 alebo 8 kusov, podľa toho, či chceme menšie alebo väčšie lokše. Každý kúsok rozvaľkáme na tenkú placku a opečieme z oboch strán na suchej panvici na stredne vysokej teplote, aby sa lokša príliš rýchlo nepripiekla. Hotovú ju potrieme roztopeným rastlinným maslom a jemne posolíme. Predtým, než pridáme na panvicu ďalšiu lokšu, vytrieme múku z panvice utierkou, aby sa nepripaľovala. Takto si pripravíme aj zvyšné lokše.

Kapustu nastrúhame alebo nakrájame na úzke prúžky. Na oleji si opražíme nakrájanú cibuľu, pridáme cukor a za občasného miešania necháme skaramelizovať (cca 8 minút). Pridáme nakrájanú kapustu, mletú rascu, hrubšiu štipku soli, bobkový list a vývar alebo vodu. Dusíme 20 až 25 minút. Kapustu ochutíme soľou a octom.

Tempeh si rozrežeme pozdĺžne a každý vzniknutý plátok na polovicu. Kúsky jemne posypeme mletou paprikou, rascou a sušeným cesnakom. Vyprážame na oleji z oboch strán. POZN.: Tempeh sú vlastne fermentované sójové bôby. Potravina pochádza z Indonézie a má už vyše 800-ročnú gurmánsku tradíciu. Obsahuje veľa vitamínov, minerálov a vlákniny. Je to síce spracovaná, ale veľmi zdravá potravina. Má slanú chuť a keď sa opraží, dokonale sedí k jedlám, pri ktorých sme zvyknutí mať kačacie alebo husacie mäso. Tempeh môžeme opražiť na oleji a používať namiesto slaniny (napríklad na halušky). Je veľmi jednoduchý na prípravu a nie je potrebné ho príliš dochucovať.

Čas prípravy: 1 hodina + 1 hodina na uvarenie a vychladnutie zemiakov
Náročnosť: stredná
Porcie: 4

JABLKOVO-HRUŠKOVÁ GALETKA

Ingrediencie:

200 g hladkej špaldovej múky
70 g hnedého cukru
1 ČL kypriaceho prášku
110 g studeného rastlinného masla (Alsan)
rastlinné mlieko na potretie

1 jablko
1 hruška
10 g vanilínového cukru
½ ČL mletej škorice
1 ČL citrónovej šťavy

Postup:

Vo väčšej miske zmiešame múku, cukor a kypriaci prášok. Pridáme studené kocky masla a rukou spracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme na 30 minút do chladničky. Jablko a hrušku zbavíme jadierok a nakrájame na tenké plátky. Plátky premiešame s cukrom, škoricou a citrónovou šťavou. Rúru rozohrejeme na 180 stupňov. Až keď je rozohriata, začneme spracovávať cesto. Poriadne pomúčeným valčekom ho vyvaľkáme na kruh o priemere približne 25 centimetrov. Náplň navrstvíme do stredu tak, aby sme nechali voľný okraj (cca 4 cm). Okraj potom poprekladáme nad náplň, potrieme rastlinným mliekom a jemne posypeme hnedým cukrom. Pečieme 25 až 27 minút.

Čas prípravy: 45 minút + polhodinka na chladenie cesta
Náročnosť: stredná
Porcie: 6

Kraj | 24. 09. 2020

Zoznam blogov