Rozhodli ste sa to s vegánstvom skúsiť? V dnešnom článku sa pozrieme na to, aké potraviny by vo vašej strave rozhodne nemali chýbať.
V minulosti bola ideálne zostavená strava zobrazená v tzv. výživovej pyramíde, dnes sa pre názornejšiu ukážku používa výživový tanier. Ten svoj má aj vegánska strava. Každý spôsob stravovania má totiž svoje pravidlá, aby v ňom boli zabezpečené všetky potrebné živiny. Mäso, syry, vajcia a iné živočíšne produkty sú nutrične významné potraviny a ak ich z nášho jedálnička vyradíme, je dôležité ich adekvátne nahradiť. Výbornou správou je, že všetky vitamíny a minerálne látky vieme bezpečne získať aj pri správne zostavenej vegánskej strave. Na trhu sú dnes už k dispozícii alternatívy pre všetky živočíšne potraviny, vrátane mäsa, mlieka, smotany a ďalších produktov. Avšak skutočným základom vegánskej stravy sú potraviny, ktoré všetci dobre poznáme, a to ovocie, zelenina, strukoviny, celozrnné obilniny, orechy a semienka. Tieto potraviny tvoria základ zdravej vegánskej stravy a obsahujú všetky vitamíny a minerálne látky, s výnimkou vitamínov B12, D a jódu.
Ovocie a zelenina by ideálne mali spolu tvoriť polovicu našej dennej potravy. Zo všetkých potravín má zelenina najoptimálnejší pomer minerálnych látok a vitamínov na množstvo energie. Keďže obsahuje vysoké množstvo vlákniny a vody, je tak ideálnou potravinou na chudnutie. Špeciálnu pozornosť si zaslúžia predovšetkým kapustovité druhy zeleniny ako brokolica, ktorá obsahuje protirakovinovú látku sulforafán. Protirakovinové účinky má tiež ovocie, ktoré obsahuje vysoké množstvo antioxidantov, ako sú antokyny a karotenoidy. V ovocí a zelenine nájdeme predovšetkým vitamíny A, B6, B7, C, E, K, kyselinu listovú, horčík, draslík, mangán, meď a vápnik.
Strukoviny sú dôležitým zdrojom bielkovín, železa, zinku, vápnika, fosforu, medi a vitamínov B1, B2, B6, K a kyseliny listovej. Práve vďaka vysokému obsahu železa a zinku je úloha strukovín vo vegánskej strave kľúčová. Strukoviny sú tiež potravinou, ktorá spája všetky takzvané modré zóny, teda oblasti s najvyšším výskytom ľudí nad sto rokov na svete. Preto možno o strukovinách odvážne povedať, že sú potravinou dlhovekosti.
Jednou z častých obáv pri vegánskej strave je nadmerná konzumácia sóje. V skutočnosti je však sója veľmi zdravá a má významné prínosy v prevencii rakoviny prsníka a prostaty. Zo sóje vzniká aj veľmi populárne tofu - potravina, ktorá sa vyrába zrážaním sójového mlieka, napríklad pomocou vápenatých solí. Tofu má málo kalórií, je bohatým zdrojom železa, neobsahuje žiadny cholesterol a v závislosti od zrážadla môže byť obohatené o vápnik či horčík. Obľúbenou náhradou mäsa je tiež tempeh, ktorý sa vyrába kultivovaním a kvasením celých sójových bôbov. Napriek významným zdravotným benefitom nie je konzumácia sóje pri vegánstve nevyhnutnosťou. Existuje nespočetné množstvo strukovín, ktoré majú na Slovensku dlhodobú tradíciu, ako napríklad fazuľa, šošovica, cícer, hrach alebo bôb. Všetky tieto strukoviny sú vynikajúcimi zdrojmi bielkovín. Hoci sa bežná spoločnosť nazdáva, že len živočíšna bielkovina je kompletná, nie je to pravda. Aj strukoviny obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny, rovnako ako celozrnné obilniny.
Dôležitú úlohu vo vegánskom jedálničku zohrávajú aj celozrnné obilniny, ako sú napríklad ovsené vločky či hnedá ryža, ale aj potraviny z celozrnnej múky, ako chlieb či cestoviny. Tieto potraviny obsahujú všetky pôvodné zložky zrna, vrátane šupky a klíčku, ktoré sú bohatými zdrojmi bielkovín, minerálnych látok a vitamínov. Obsahujú napríklad vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, B7 a E a z minerálnych látok najmä fosfor, mangán, selén, meď, horčík, železo a zinok. Celozrnný chlieb a pečivo spoznáme tak, že sú priamo označené ako celozrnné, čo znamená, že musia obsahovať predpísané množstvo celozrnnej múky.
Intolerancia či alergia na lepok nie je pri vegánstve žiadny problém a netreba z tohto dôvodu kupovať mnohokrát drahšie bezlepkové pečivo. Existuje značné množstvo bezlepkových obilnín, ktoré môžeme zaradiť do jedálnička. Okrem známej hnedej ryže medzi ne patrí napríklad tradičné slovenské pšeno a pohánka, ale aj juhoamerické obilniny Inkov, quinoa a amarant.
Orechy a semienka sú spoľahlivými zdrojmi esenciálnych mastných kyselín omega 3 a 6. Tie môžeme získať samozrejme aj z rastlinných olejov, no tie na rozdiel od orechov a semienok neobsahujú takmer žiadne vitamíny, minerálne látky ani bielkoviny. Oriešky a semienka môžeme použiť nielen do raňajok a šalátov, ale aj v podobe masiel alebo ako nátierky na pečivo. V tejto potravinovej kategórii nájdeme predovšetkým vitamíny B1, B3, B6 a E a z minerálnych látok sú to najmä selén (predovšetkým v brazílskych orechoch, známych aj ako para orechy) fosfor, mangán, meď a horčík.
Zdravá a vyvážená vegánska strava by sa mala skladať predovšetkým z vyššie uvedených potravín, ktoré sú zdravé nielen pre nás, ale aj pre planétu. V súčasnosti však existuje aj veľké množstvo menej či viac spracovaných vegánskych výrobkov, medzi ktorými nájdeme rôzne náhrady mäsa, syrov a sladkostí. V závislosti od množstva a kvality ingrediencií môžme výrobky považovať za viac alebo menej zdravé. Konzumovať by sme ich mali striedmo, na spestrenie zdravej vegánskej stravy.
Aj keď sa ponuka obohatených potravín, na čele s rastlinnými alternatívami mlieka, stále rozširuje, vitamín B12 je potrebné aj naďalej na vegánskej strave pravidelne dopĺňať. Naopak, vitamín D vieme počas slnečnejších mesiacov získať ľahko, pretože si ho vytvárame vplyvom slnečných lúčov sami v pokožke. V zimnom období však vegáni, ale aj konvenčne sa stravujúci ľudia, nedokážu získať dostatok vitamínu D. Preto sa od októbra do marca odporúča zaradiť výživový doplnok vitamínu D. Jód je dôležitý pre správne fungovanie našej štítnej žľazy a jeho najrozšírenejším zdrojom je bežná jódovaná soľ, no obsahujú ho aj morské riasy či niektoré minerálne vody.
Či už sa rozhodnete skočiť do vegánstva rovnými nohami alebo budete jedálniček obmieňať postupne, tieto potraviny by nemali chýbať vo vašom nákupnom zozname. Sledujte nás aj naďalej, čakajú vás chutné recepty a ďalšie zaujímavosti o vegánskej strave.
Blog 12 | #12: Chutné vianočné menu na vegánsky spôsob
Jesť zdravo ,chutne a s ohľadom na životné prostredie sa dá aj počas vianočných sviatkov. Vegáni neostanú na Vianoce hladní len preto, že nekonzumujú živočíšne vý…
Blog 11 | #11: Je vegánstvo ekologickejšia forma stravovania?
Všetko, čo jeme, má za sebou ekologickú stopu. Spotrebované litre vody, vyprodukované skleníkové plyny, odlesnená poľnohospodárska pôda a ďalšie dopady na živ…
Blog 10 | #10: Je vegánska strava vhodná aj v tehotenstve, pri dojčení a pre deti?
Vegánska strava môže byť v dospelosti nielen plnohodnotná a zdravá, ale aj prinášať významné zdravotné prínosy. Ako je to však v iných obdobiach života? Je veg…
Blog 09 | #9: Chutné 4-chodové jesenné vegánske menu
Leto zamávalo na odchod, vystriedala ho jeseň. S novým ročným obdobím sa mení nielen počasie, ale aj naše chute. Prirodzene vyhľadávame sýtejšie a teplejšie je…
Blog 08 | #8: Vegánstvo a šport
Je vegánstvo vhodné pre športovcov? Vegánska strava si získava čoraz väčšiu popularitu aj u športovcov, medzi ktorými nájdeme nielen amatérov, ale aj olympijských…
Blog 07 | #7: Vegan náhrada potravín
Pri vegánstve je ideálne sústrediť sa práve na zaraďovanie nových potravín do stravy. Môžeme pritom vyskúšať úplne iné - nové pokrmy, no ak máme chuť na niečo tr…
Blog 06 | #6: Letné vegánske menu
Prichádzajúce leto láka nielen príjemným počasím, ale prináša potešenie aj pre naše chuťové bunky. Ľahké, no zároveň chutné jedlá, ktoré sa ideálne hodia k letu, si môž…
Blog 05 | #5: Vegánstvom k štíhlej línii
Kto váži menej - vegáni, vegetariáni či bežne sa stravujúci ľudia? A môže nám vegánska strava pomôcť pri chudnutí? Najväčšia štúdia porovnávajúca výskyt obezity u bežn…
Blog 04 | #4: Môže na vegánskej strave telu niečo chýbať?
Každý spôsob stravovania má svoje potenciálne riziká a vegánska strava nie je výnimkou. Ktoré živiny môžu na vegánskej strave chýbať a ako je na tom vegánstvo v po…
Blog 03 | #3: Veľkonočné vegánske menu
Veľkonočné vegánske menu Hoci je vegánstvo najmä o jednoduchých a dobre známych potravinách, ako sú strukoviny či obilniny, aj väčšina klasických obľúbených jed…
Blog 02 | #2: Ako si zostaviť vyvážený vegánsky jedálniček?
Rozhodli ste sa to s vegánstvom skúsiť? V dnešnom článku sa pozrieme na to, aké potraviny by vo vašej strave rozhodne nemali chýbať. V minulosti bola ideálne z…
Blog 01 | #1: Novoročné predsavzatie a celosvetový boom Veganuary
Prečo Veganuary? Pretože vegánsky v januári! Veganuary je celosvetová výzva, ktorá od roku 2014 inšpirovala viac než pol milióna ľudí v 178 krajinách, …
#12: Chutné vianočné menu na vegánsky spôsob
Počúvajte nás na Soundcloude
#11: Je vegánstvo ekologickejšia forma stravovania?
Počúvajte nás na Soundcloude
#10: Vegánstvo v tehotenstve – je nutné, aby budúca mamička začala jesť mäso?
Počúvajte nás na Soundcloude
#9: Chutné 4-chodové jesenné vegánske menu
Počúvajte nás na Soundcloude
#8: Vegánstvo a šport
Počúvajte nás na Soundcloude
#7: Vegan náhrada potravín
Počúvajte nás na Soundcloude
#6: Letné vegánske menu
Počúvajte nás na Soundcloude
#5: Vegánstvo: Vegánstvom k štíhlej línii
Počúvajte nás na Soundcloude
#4: Môže na vegánskej strave telu niečo chýbať?
Počúvajte nás na Soundcloude
#3: Veľkonočné vegánske menu
Počúvajte nás na Soundcloude
#2: Ako si zostaviť vyvážený vegánsky jedálniček?
Počúvajte nás na Soundcloude
#1: Vegánstvo: Novoročné predsavzatie a celosvetový boom Veganuary
Počúvajte nás na Soundcloude