Najchrumkavejšie pečené zemiaky s tzatziki

70 min čas prípravy 3 porcie nízka náročnosť

Ingrediencie

1 kg (už ošúpaných) zemiakov (typ B)
50 ml olivového oleja
2 vetvičky rozmarínu
4 strúčiky cesnaku
1 PL soli + podľa chuti
¼ ČL sódy bikarbóny
¼ ČL mletého čierneho korenia

na tzatziki:
350 g gréckeho/rastlinného jogurtu
1 šalátová uhorka
20 ml olivového oleja
1 strúčik cesnaku
½ hrste čerstvého kôpru
citrónová šťava
mleté čierne korenie
soľ

Príprava

Zemiaky ošúpeme, nakrájame na väčšie kocky a vložíme do hrnca s vodou. Pridáme soľ, sódu bikarbónu, zemiaky privedieme k varu a povaríme ich do zmäknutia, cca 20 minút. Medzitým na olivovom oleji opečieme nadrobno nakrájaný cesnak a rozmarín dozlatista a olej scedíme – rozmarín a cesnak by v rúre zhoreli.

Uvarené zemiaky scedíme, premiešame s rozmarínovo-cesnakovým olejom, dochutíme ich mletým čiernym korením, trochou soli a rozložíme ich na veľký plech vystlaný papierom na pečenie – jednotlivé kúsky by sa nemali prekrývať. Zemiaky pečieme 30 minút pri teplote 230 °C, následne ich obrátime a pečieme ich ďalších 15-20 minút do zozlátnutia.

Uhorku nastrúhame nahrubo a rukami z nej vyžmýkame čo najviac vody. Vyžmýkanú uhorku premiešame s gréckym jogurtom, olivovým olejom, pretlačeným cesnakom, nahrubo nasekaným kôprom, citrónovou šťavou, mletým čiernym korením a soľou. Pečené zemiaky pred podávaním môžeme premiešať s opečeným cesnakom a rozmarínom a podávame ich s tzatziki.

NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
na 1 porciu, z celého množstva vyjdú 3
Kalórie: 562
Bielkoviny: 15 g
Sacharidy: 65 g
Tuky: 28 g