Kysnuté škoricové uzlíky z banánového cesta

130 min čas prípravy 4 porcie stredná náročnosť

Ingrediencie

  • 180 ml mandľového mlieka
  • 50 g cukru
  • 1 sáčok sušeného droždia.
  • 3/4 cup cca 2ks banánov
  • 55 g roztopeného masla
  • 510 g hladkej múky
  • Štipka soli
  • 1/2 ČL kardamóm

Plnka:

  • 100 g rastlinného masla
  • 60g hnedého cukru
  • 1 ČL Škorice

Príprava

Do misky pridáme teplé mandľové mlieko, cukor, sušené droždie, rozpučené banány izbovej teploty a roztopené maslo.
Necháme chvíľu postáť.
V miske si zmiešame múku, soľ a kardamóm. Pridáme ku kvásku a vymiesime nelepivé cesto.
Cesto vložíme do vyolejovanej misky a necháme kysnúť cca hodinu, pokiaľ nezväčší svoj objem dvojnásobne.
Maslo na plnku si vyložíme na kuchynskú linku nech zmäkne.
Keď je cesto vykysnuté, na pomúčenej doske si ho rozvaľkáme na štvorec.
Maslo na plnku si zmiešame s cukrom a škoricou a natrieme na cesto. Cesto preložíme na tretiny ako keď skladáme list do obálky.
Jemne prevaľkáme, nech sa cesto pekne zlepí. Pozdĺž dlhšej strany narežeme dlhé pásy cca 2 cm do šírky. Každý tento pás stočíme okolo vlastnej osi do vrtuľky. Čize ako vám ten pásik leží na doske tak jeden koniec točíte do jednej strany a druhý do opačnej.
Potom túto vrtuľku chytíte za jeden koniec, dva krát omotáte okolo dlane, zložíte z dlane a zvyšok premotáte priečne a vložíte pod motanec.
Uložíme na papier na pečenie a necháme podkysnúť pod utierkou cca 1 hodinu.
Potrieme rozpusteným maslom, posypeme hnedým cukrom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov cca 20 minút.