Krémová polievka s pečeným cesnakom

60 min čas prípravy 3 porcie stredná náročnosť

Ingrediencie

INGREDIENCIE
400 g zemiakov
2 hlavičky cesnaku
1-2 menšie mrkvy
1 stonka zeleru
1 väčšia cibuľa
800 ml – 1 l zeleninového vývaru
2 PL olivového oleja
2 bobkové listy
citrónová šťava
mleté čierne korenie
soľ

na slnečnicovú smotanu:
100 g nepražených a nesolených slnečnicových semienok
200 ml vody
soľ

na podávanie:
opražené slnečnicové semienka
čerstvá petržlenová vňať
olivový olej

Príprava

Najskôr pripravíme slnečnicovú smotanu – slnečnicové semienka 20 minút povaríme. Následne ich prepláchneme, scedíme a preložíme do mixéra. Prilejeme čistú vodu, pridáme soľ a všetko spolu rozmixujeme. Ak nemáme dostatočne výkonný mixér, smotanu ešte precedíme cez husté sitko, aby bola hladká. Smotanu môžeme skladovať niekoľko dní v uzatvorenej nádobe v chladničke.

Vrchnú časť hlavičky cesnaku zrežeme, pokvapkáme ho 1 PL olivového oleja, zabalíme do alobalu a pečieme cca 1 hodinu na 190 °C. Kým sa cesnak pečie, pustíme sa do prípravy polievky. Cibuľu nakrájame nahrubo, mrkvu na kolieska a stonkový zeler na menšie kúsky. Zeleninu opečieme na zvyšnom oleji, pridáme zemiaky nakrájané na kocky, zeleninový vývar, bobkový list a polievku povaríme do zmäknutia zeleniny, cca 25 minút.

Následne z nej vyberieme bobkový list, pridáme pečený cesnak vytlačený zo šupky a polievku rozmixujeme dohladka. Na záver do nej vlejeme polovicu našej smotany, dochutíme ju mletým čiernym korením, soľou, citrónovou šťavou, necháme ju krátko prebublať a odstavíme z plameňa. Polievku podávame pokvapkanú olivovým olejom s opečenými slnečnicovými semienkami a petržlenovou vňaťou.

NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
Na 1 porciu, z receptu vyjdú 3

Kalórie: 311
Bielkoviny: 8 g
Sacharidy: 38 g
Tuky: 16 g