Bryndzové zapekané zemiaky

90 min čas prípravy 3 porcie nízka náročnosť

Ingrediencie

  • cca 800 g zemiakov
  • 2 stredne veľké cibule
  • 150 g slaniny
  • 3 PL masla
  • 3 PL hladkej múky
  • 200 ml mlieka
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 125 g bryndze
  • 150 g strúhaného syru
  • Soľ, čierne korenie, tymián

Príprava

Zemiaky si poriadne umyjeme a nakrájame na čo najtenšie kolieska. Cibuľu očistíme a nakrájame taktiež na tenké kolieska. Časť slaniny nakrájame na plátky a druhú časť na drobné kocky.
V panvici si necháme roztápať maslo, pridáme múku a popražíme cca 3 minúty. Pridáme smotanu s mliekom a miešame. Dosolíme a dokoreníme. Pridáme bryndzu a necháme rozpustiť. Odstavíme a vmiešame syr.
Časť bryndzovej zmesi nalejeme na spodok zapekacej misky. V zbytku obalíme plátky zemiakov. Takto obalené zemiaky vkladáme do zapekacej misky na stojato na striedačku s cibuľou a slaninou. Na záver ešte navrch rozsypeme kocky slaniny a posypeme tymiánom.
Pečieme pri teplote 200 stupňov, prikryté alobalom cca 60 minút. Na záver odkryjeme a ešte dopekáme 10 - 15 minút.